Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 07. 2016 21:05

janusz
Reputace:   

Trojný integrál a výpočet objemu

Dobrý den,
Potřeboval bych radu s dalším výpočtem objemu přes trojný integrál.tentokrat je ohraničen nasledovne$0\le z\le 2 ; 1-z\le x^{2}+y^{2}\le 4$

Zkusil jsem to promítnout do jednotlivych rovin soustavy souřadnic a vyšlo mi po přechodu na cylindrické souřadnice $1-r^{2}\le z\le 2 ; 1\le r\le 2 ; 0\le \varphi \le 2\pi $

Ale nevychází to. Když jsem si to nakresil, zda se mi, ze v těch mezích není zdůrazněno, ze spodní hranice z je $1-r^{2}$ jen na intervalu -1;1 a dal je to rovina xy. Prosím o radu a pokud možno i postup.
Diky

• (téma jako vyřešené označil(a) janusz)

#2 12. 07. 2016 10:26 — Editoval Rumburak (12. 07. 2016 11:52)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Trojný integrál a výpočet objemu

↑ janusz:

Ahoj.

I.  Těleso si rozdělme na dvě disjunktní části :

část    $A$      pro $1- z \ge 0$, tj.  $0\le z\le 1 $ ,

část    $B$      pro $1- z < 0$, tj.  $1 < z \le 2 $ 

a jejich objemy spočtěme zvlášť.

Část $A$ je válec, z něhož bylo cosi "vydlabáno",   část $B$ je válec bez dalších úprav.

II. Můžeme postupovat i tak, že  nejprve určíme objem  "základního " válce o výšce 2 (a poloměru rovněž 2),
což je relativně snadné (a umíme to i bez integrálů), a od něj odečteme objem "vydlabané" části, který spočteme
zvláštním integrálem.

#3 12. 07. 2016 13:45

janusz
Reputace:   

Re: Trojný integrál a výpočet objemu

↑ Rumburak: OK děkuji, první způsob vyšel dobře.

Zápatí