Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu zadání na jeden příklad s kterým si nevím rady.
Jsem na ostrově poctivců a padouchů, kde lidi buď mluví jen pravdu nebo jen lžou.
X a Y byli popohnání před soud pro účast na loupeži. U soudu svědčí A a B. A: ,,Je-li X vinen, pak je vinen i Y''. B řekne: ,,Buď je X nevinen, nebo je Y vinen.'' Mají A a B stejnou povahu?
Výsledek je Ano.
Snažil jsem se to dosazovat do pravdivostní tabulky ale nejsem jistý jestli to mám dobře zformulované.
Prosím o jakoukoliv radu.
Děkuji za radu. Jestli to dobře chápu tím že mi vyšli všude 1, to znamená, že mají oba stejnou povahu? Jelikož jsem spíš očekával, že mi má vyjít buď první řádek nebo poslední....
Ještě jestli můžu poprosit o radu při jednom příkladu.:
Tentokrát jsou tři, A, B, C. A prohlásí: ,,Všichni jsme paodouši.'' B řekne ,,Právě jeden z nás je padouch.'' Co jsou A, B, C?
Řešení: A padouch, C poctivec, B nevíme.
Zkoušel jsem to počítat, ale vyšlo mi A padouch, B poctivec a C nevíme...
áno keďže vravia v podstate to isté len inými slovami tak sa nemôže stáť že jeden má pravdu a druhý klame
A nemôže byť poctivec lebo keby bol tak by bol padouch teda A je padouch
ak by bol B poctivec tak C je poctivec, lebo jeden padouch už je (A)
ak by B bol padouch tak C musi byť poctivec, lebo už dvaja padousi sú a všetci nemôžu byť padousi
teda C je poctivec nezávisle na B ten môže byť čokoľvek vyhovujú teda trojice (Pa,Po,Po) a (Pa,Pa,Po)
Nakonec tu mám ještě jeden příklad jestli můžu poprosit o radu.
Potkal jsem dva, kteří odpočívali pod stromem. Zeptal jsem se: ,,Je mezi vámi poctivec?'' Odpověděl a já znal správnou odpověď na svou otázku. Kdo byl ten, kterého jsem se zeptal? A co ten druhý?
Odpověď má být: Zeptal jsem se padoucha ten odpověděl: ,,Ne'' Ten druhý byl poctivec.
Chápu proč to tak je, ale říkal jsem si kdyby tam byli dva padouši a ten jeden by řekl: ,,Ano'' Myslel bych si, že je poctivec a ne, že jsou oba padouši nebo je to jinak?
aké sú možnosti?
PPA
PKA
KPN
KKA
K je klamár
P je poctivec
A je odpoveď áno prvého z dvojice
N je odpoveď nie prvého z dvojice
zadávateľ písal, že si bol už po prvej odpovedi istý teda musel dostať odpoveď N pretoˇže keby dostal odpoveď A tak si istý byť nemohol