Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2009 17:11

Tom
Reputace:   

Linearni zobrazeni

Potreboval bych osvetlit jak dokazat linearni zobrazeni. Teorie mi je vcelku jasna:

1. A(u+v)= A(u) + A(v)
2. A(cu) = cA(u)

Postup:

1:
Odkaz

2:
Odkaz

Sice se tam neco spocitalo- resp. se zjistilo cemu se rovna tvar A(u+v) Ale nejak z toho nedokazu vycist jaktoze se to rovna?

#2 28. 04. 2009 17:25

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Linearni zobrazeni

Chceme-li dokátat, že zobrazení A je lineární, pak postupem nejméně náročným na matematickou fantasii je ukázat, že

1.  A(u + v)  -  A(u) - A(v)  = 0 ,

2.  A(c*u)  -  c*A(u)  = 0 ,

tj. levá strana se vždy nejprve vyjádří pomocí konkrétního předpisu a pak se jen upravuje a upravuje, dokud nevyjde 0
(nulový vektor cílového prostoru).

#3 28. 04. 2009 18:02

Tom
Reputace:   

Tak jako to jo, ale z toho prikladu co jsem uvedl vyse mi neni nikde jasny kde se to dokazalo. Pouze se tam rozepsalo A(u+v) na zaklade toho zobrazeni (x1-x2,x2+x3).
Bud to blbe chapu nebo tam chybi jedna cast...

#4 29. 04. 2009 09:35 — Editoval Rumburak (29. 04. 2009 09:44)

Rumburak

Ano, je tam dokázána pouze první část  - rovnost  A(u+v)= A(u) + A(v), a to tím postupem,
že se vyjde z  A(u+v)  a rozepsáním tohoto výrazu a následnými jeho úpravami se dospěje
k A(u) + A(v).  To je snad (obecně vzato) najčastěji se vyskytující způsob matematického důkazu.

Důkaz rovnosti  A(cu) = cA(u) tam chybí, nejspíše proto, že je obzvláště velmi snadný,
je založen na faktu, že  (c*x, c*y,c*z) ´= c*(x,y,z).

Zkus si tuto chybějící část důkazu doplnit sám, tím se naučíš nejvíc - a pošli případně svůj postup
ke kontrole. Kdyby to přes veškeré úsilí nešlo, klidně se ještě ozvi.

#5 29. 04. 2009 11:51

Tom
Reputace:   

jo jasny uz jsem to pochopil:) Me matlo co se vlastne dokazalo resp. se porovnava uz ten samotny predpis [x1-x2, x2 + x3], proto jsem nevedel jak vysledek porovnat. a jestli se rovna.

#6 29. 04. 2009 12:05

Tom
Reputace:   

Aha, tak jsem se dostal k dalsimu prikladu, kterej me totalne rozkop moji dosavadni teorii reseni:
http://i43.tinypic.com/20jqlif.jpg
uplne se v tom ztracim, co s tim delat, co kde na co aplikovat atd. Zde by mi asi pomohl polopaticky postup:P

#7 29. 04. 2009 14:09

Rumburak

Z didaktických důvodů budu postupovat velmi podrobně.
Polynom Dp je zkonstruován (způsobem přesně určeným) z koeficintů polynomu p, takže

polynomu  $p_1(x) = a_1x^2 + b_1x + c_1$ je přiřazen polynom

(1)            $Dp_1(x) = 2a_1x + b_1 $,

polynomu  $p_2(x) = a_2x^2 + b_2x + c_2$ je přiřazen polynom

(2)            $Dp_2(x) = 2a_2x + b_2 $.

Chceme ověřit splnění rovnice $D(p_1+p_2) = Dp_1+Dp_2$ , což znamená ověřit, že pro každé reálné x platí

(3)           $D(p_1+p_2)(x) = Dp_1(x)+Dp_2(x)$ .

PRVÝM důležitým krokem důkazu je uvědomit si, které koeficienty u jednotlivých mocnin x má polynom $p_1+p_2$:
Jde o polynom, který číslu x přířadí hodnotu

(4)  $p_1(x) + p_2(x)= (a_1x^2 + b_1x + c_1) + (a_2x^2 + b_2x + c_2) = (a_1+a_2)x^2 + (b_1+ b_2)x + (c_1+c_2) $.

DRUHÝM krokem je na základě vyjádření (4) a předpisu pro konstrukci polynomu Dp odvodít, že pro každé reálné x je

(5)          $D(p_1+p_2)(x) = 2(a_1+a_2)x + (b_1+b_2) $ .

Z tohoto vyjádření a pomocí (1) a (2) již snadno odvodíme (3). Není to nic jiného, než jakási skládačka symbolů
podle určitých pravidel (ostatně jako celá matematika).

Obdobně při důkazu druhé podmínky linearity.

Zápatí