Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, absolutně si nevím rady s příkladem:
Máme trojúhelník ABC s úhlem u vrcholu A o velikosti 60°. Body M, N, K leží na stranách BC, AC, AB tak, že platí BK = KM= MN= NC. Když platí, že AN = 2AK, najdi velikost úhlů při vrcholech B a C.
Příklad je z loňského ročníku íránské geometrické olympiády. Vzorové řešení jsem nenašla.
Zkoušela jsem dopočty úhlů, ale to se mi pořád jen odečítalo ( tj. vycházelo mi
)
a když jsem zkoušela sinovou či kosínovou větu tak mi to nešlo dopočítat protože neznám strany.
Neznáte někdo prosím nějaký jiný vzorec či postup?
Předem děkuji:)
↑ Zlatoočka:
tr. AKN je pravoúhlý s pr. úhlem u vrcholu K.
tr. KMN je rovnostranný.
To už by pomalu mohlo stačit.
↑ zdenek1:
Aha, tak už mi to díky Vaší radě vychází, děkuji moc:) A jestli se mohu ještě zeptat, jak se dá určit, že ANK je pravoúhlý?? Když vím, že je pravoúhlý, tak pak již umím zjisti rovnostrannost trojúhleníku KMN a dopočítat úhly, ale že AKN je pravoúhlý neumím dokázat.
↑ Zlatoočka:
No - Zdenek by ti to iste vysvetlil lepšie.
Ja som si situáciu nakreslila, kosínusovou vetou som zistila hodnotu KN a potom som skúsila, či pre AKN neplatí Pytagorova veta.
Platí.
Ale samej by.mi neprišlo na um zisťovať tú pravouhlosť (aspoň myslím :-D)
↑ Zlatoočka:
Ahoj.
Úhly v trojúhelníku
označme klasicky
.
Např. z faktu, že
je rovnoramenný (
) , plyne
,
podobně bychom mohli pokračovat dále a sestavit tak rovnice pro velikosti dalších úhlů, které v úloze figurují.