Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, poradíte mi prosím s jednou věcí? Na úvod radši uvedu, že jsem studentka medicíny a matematika z gymplu se mi dávno vypařila z hlavy. :) V rámci psaní státnicové práce si teď čtu různé odborné články o rakovině plic a dozvěděla jsem se, že v průměrné populaci onemocní rakovinou plic 1 muž ze 14. Dál jsem zjistila, že kuřák, který kouří 1 krabičku denně po dobu 30 let, má riziko vzniku rakoviny oproti průměrné populaci 20x větší. Dá se z těchto čísel nějak dojít k výslednému riziku pro populaci takto kouřících kuřáků? A mohli byste mě případně odkázat na knížku nebo nějaké stránky (klidně v angličtině), kde bych se mohla dočíst o statistice a pravděpodobnosti, abych tady příště nemusela otravovat? Díky moc :)
↑ danich:
Ahoj, dovol mi njedříve vyslovit obdiv nad kvantem anatomických pojmů, které se musíte učit, to bych já nedal :)
K věci:
Budem potřebovat ještě procento kuřáků na planetě. Odkaz Zde udávají, že 1,3 miliardy lidí kouří. Byl to první odkaz na který jsem klikl, takže bych tomu číslu extrémně nedůvěřoval
Pravděpodobnost, že kuřák dostane rakovinu označme
. Tím pádem pravděpodobnost nekuřáka je
.
Pravděpodobnost počítáme tak, že do čitatele dáme počet všech příznivých možností pozorovaného jevu (náš případ = dostane rakovinu) a do jmenovatele dáme počet všech možností (tzn. lidé, kteří dostali, ale i nedostali rakovinu => tj. celá populace).
Stačí vyřešit rovnici 
Vyjde ti x=0,314, takže pravděpodobnost kuřáka, že dostane raka je 31,4%.
Ps: žádný geniálně chytrý odkaz na pravděpodobnost nemám, snad kolegové
↑ holyduke: Bezva, mockrát děkuju :) Jinak bych si taky dovolila vyjádřit obdiv směrem k studentům a absolventům technických a matematicko-fyzikálních oborů, protože pro většinu mediků a hlavně mediček (včetně mě) je v prváku biofyzika a statistika tím největším zlem celého universa. :)
↑ danich:
:-) My zase obdivujeme mediky, jak se dokáží naučit třeba anatomii. Něco takového bych nedal, ani kdyby mi to mělo zachránit život ...