Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám za sebou první přednášku Lineární algebry a geometrie a jsem z toho celkem špatný.
Nějak jsem se skriptami přelouskal k charakteristice tělesa. Máme napsáno, že charakteristika tělesa je n*1=0, kdy "n" je nejmenší kladné celé číslo, které tuto rovnost splňuje a když takové "n" neexistuje, je charakteristika rovna nekonečnu. Nejde mi do hlavy, jak by mohla být charakteristika jiná než nekonečno, tj. jak může n*1 dát někdy nulu ?
Díky moc.
Ahoj,
Odpoved je ano.
Mysli napr. na teleso
prvkov modulo p, ( zvyskov celych cisiel po deleni p), kde p je prvocislo.
Vtedy jeho characteristika je p.
↑ holyduke:
:-)
Kondr:
Charakteristika je nejmenší takové x, pro které platí, že když sečteme x jedniček, dostaneme nulu. Pokud takové x neexistuje, říkáme, že je charakteristika tělesa nulová. Charakteristika je vždy nula nebo přirozené číslo.
(...)
Ale ak sa tá 0 vlastne rovná nekonečnu, tak potom dobre.
↑ Fonzik:
Vysvetlil ti to už vanok.
Ak tomu nerozumieš, pomoc je ťažká.
Daj si do Googlu slová "teleso modulo".
Zvyšky po delení nejakým číslom totiž tvoria konečnú množinu. A tam keď zratúvaš jednotky, nemôžeš prekročiť maximálnu hranicu - "podiel" by sa zvýšil a zvyšky sa opakujú - ako píše jarrro.
Pri delení piatimi sú zvyšky len 0,1,2,3,4 zvyšok 5 už nemôže byť. Keď 5krát sčítaš jednotku, dostaneš "znova" nulu ako keď ju sčítaš nulakrát. Zvyšok po delení piatich piatimi je totiž 0 a tu sa pracuje so zvyškami po delení.