Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, píšu tu již podruhé a tentokrát tu má slovně zadanou úlohu. Pole jsou pro mě trochu novinka a je to zase nový typ úlohy, na který nevím jak a nenašla jsem jiné podobné řešení. Nemohl by prosím někdo obohatit moji intuici?
"Líný lyžař chce nalézt nejkratší možnou cestu mezi dvěma z několika různých míst. Název a trojici kartézských souřadnic každého místa mějme uložené v poli proměnných strukturovaného typu. Připravte za líného lyžaře proceduru ODKUDKAM, která přijme jako vstup údaje o všech místech a vrátí názvy výchozího a konečného místa, jejichž vzdušná čára je co nejmenší. (výchozí místo se nesmí rovnat koncovému)"
To pole tedy jednoduše definuji jako souřadnice (x,y,z) a přiřadím mu určité číselné hodnoty a pak použiji například rovnici přímky, nebo, já prostě nevím...
*Pascal podruhé; nějak mi ten nadpis ujel. :D
↑ 899j:
Dobrý den.
Rovnice přímky není třeba - řekl bych, že to vyřeší vzoreček pro vzdálenost dvou bodů v kartézských souřadnicích:
Souřadnice bodů: 
a jejich vzdálenost ("vzdušnou čárou"):