Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 09. 2016 17:43

Bugubagu
Reputace:   

Srážka dvou předmětů

Dobrý den,
zase bych potřeboval trochu popostrčit. :D Zde je otázka (přeloženo z AJ, zdroj naleznete v posledním odstavci):

Jak je ukázáno na obrázku níže, malý předmět A (hmotnost: M) se srazí s malým předmětem B (hmotnost: m), který je z počátku v klidu, na vrcholku vodorovné plošiny, přičemž v zápětí oba předměty spadnou na zem. Horizontální vzdálenost D od okraje plošiny k bodu, kam A spadne je 1/2 horizontální vzdálenosti d, kam spadne B. Tření mezi předměty a plošinou je zanedbatelné.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-09/17697_stand.jpg

Otázka: Jaký je koeficient restituce mezi A a B?

Trochu jsem nepochopil otázku. Myslel jsem, že koeficient restituce (je to dlouhý, takže dále jen KR) je vlastnost předmětu. Každopádně jsem si teda řekl, že asi chtějí vypočítat poměr rychlostí celé soustavy, místo jednoho předmětu.

Pokud vím, tak KR se vypočítá takto:

(rychlost předmětu při srážce) / (rychlost předmětu po srážce)

Při srážce má soustava hybnost $Mv_{1} + mv_{2}$, přičemž v2 se rovná 0, takže zbývá Mv1. Po srážce má soustava jakou hybnost? Pro každý předmět poloviční? Čili $\frac{1}{2}v_{1}  (M+m)$?

V tom případě mi výsledek vychází $\frac{2M}{M+m}$, což samozřejmě není ve výsledcích.

Mockrát díky za případné odpovědi. :)

Zdroj: http://www.jasso.go.jp/en/eju/examinee/ … nce_en.pdf (Q5)

#2 25. 09. 2016 19:32

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Srážka dvou předmětů

↑ Bugubagu:

Zdravím. Řekl bych, že z poměru vzdáleností bodů dopadu předmětů na zem od okraje plošiny vyplývá, že po srážce je rychlost předmětu B dvojnásbkem rychlosti předmětu A.

Předpokládám, že by se to mělo nějak (?) projevit při výpočtu.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 25. 09. 2016 19:48

Bugubagu
Reputace:   

Jasně díky. Špatný nebyly výpočty ale moje logika. :D Řešení:

$\frac{Mv_{1}}{2mv_{1} + Mv_{1}} = \frac{Mv_{1}}{v_{1}(2m + M)} = \frac{M}{2m+M}$

#4 25. 09. 2016 21:52

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Bugubagu:

A nemělo by to být přesněji

$Mv_1=Mv_1' + mv_2'=Mv_1' + 2mv_1'=v_1'(M+2m)$

$\Rightarrow KR=\frac{v_1}{v_1'}=\frac{M}{2m+M}$ ? Pokud je tam jen rychlost v_1 tak vypadá, že hybnost "z ničeho nic" vzrostla (ovšem v těchto věcech tápu).

Pokud se tedy nemýlím.

#5 26. 09. 2016 06:10

Bugubagu
Reputace:   

↑ Jj:

Já v těchto věcech netápu, já se v nich topím, takže určitě máš nejspíš pravdu ty (ještě na to budu několik hodin zírat, abych tomu rozuměl, ale pravděpodobně máš pravdu ty). :D

Zápatí