Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
zase bych potřeboval trochu popostrčit. :D Zde je otázka (přeloženo z AJ, zdroj naleznete v posledním odstavci):
Jak je ukázáno na obrázku níže, malý předmět A (hmotnost: M) se srazí s malým předmětem B (hmotnost: m), který je z počátku v klidu, na vrcholku vodorovné plošiny, přičemž v zápětí oba předměty spadnou na zem. Horizontální vzdálenost D od okraje plošiny k bodu, kam A spadne je 1/2 horizontální vzdálenosti d, kam spadne B. Tření mezi předměty a plošinou je zanedbatelné.
Otázka: Jaký je koeficient restituce mezi A a B?
Trochu jsem nepochopil otázku. Myslel jsem, že koeficient restituce (je to dlouhý, takže dále jen KR) je vlastnost předmětu. Každopádně jsem si teda řekl, že asi chtějí vypočítat poměr rychlostí celé soustavy, místo jednoho předmětu.
Pokud vím, tak KR se vypočítá takto:
(rychlost předmětu při srážce) / (rychlost předmětu po srážce)
Při srážce má soustava hybnost
, přičemž v2 se rovná 0, takže zbývá Mv1. Po srážce má soustava jakou hybnost? Pro každý předmět poloviční? Čili
?
V tom případě mi výsledek vychází
, což samozřejmě není ve výsledcích.
Mockrát díky za případné odpovědi. :)
Zdroj: http://www.jasso.go.jp/en/eju/examinee/ … nce_en.pdf (Q5)
↑ Bugubagu:
Zdravím. Řekl bych, že z poměru vzdáleností bodů dopadu předmětů na zem od okraje plošiny vyplývá, že po srážce je rychlost předmětu B dvojnásbkem rychlosti předmětu A.
Předpokládám, že by se to mělo nějak (?) projevit při výpočtu.
↑ Bugubagu:
A nemělo by to být přesněji
? Pokud je tam jen rychlost v_1 tak vypadá, že hybnost "z ničeho nic" vzrostla (ovšem v těchto věcech tápu).