Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Už několik dní dumám nad těmito dvěma příklady:
1) Jaké jsou rozměry televizní obrazovky o úhlopříčce délky 102 cm, je-li poměr šířky a výšky obrazovky 16:9?
Tady jsem se nejdřív snažil (pro mě logicky, i když se má počítat pomocí PV) vypočítat z úhlopříčky jeden díl (102:25=4,08) a pak násobit 16*4,08 a 9*4,08, ale bylo to špatně. Tak jsem zkusil rovnicí
vypočítat x, ale x vyšlo opět 4,08, takže to je taky špatně. Pak jsem ještě zkoušel dvě úhlopříčky 102cm rozdělit na 51cm a 51cm a z ramen vzniklých trojúhelníků vypočítat délku strany, ale to už byla taková zoufalost.
2) Zadání:
Tady absolutně nechápu, jak to řešit. Dokázal jsem akorát vypočítat úhlopříčku čtverce 6,5cm a dál je ten příklad pro mě neřešitelnej, protože nevím jak zjistit, jak jsou ty čáry rozdělené.
Díky za pomoc.
↑ 151kbar151:
Pytagorova veta:
x sú dieliky
↑ 151kbar151:
Druhý príklad neviem prečítať + aj tak patrí do vlastnej témy.l

Díky za ten první. Jenom nechápu, proč to nelze řešit tím prvním způsobem, co jsem zkoušel.
Mně se ta fotka zdá čitelná bez problému, ale napíšu zadání:
Vypočítejte, jak jsou dlouhé uzavřené lomené čáry ABCDA vyznačené v obdélníku, jehož strany mají délky a=6cm, b=2,5cm.
↑ 151kbar151:
Ke druhému příkladu:
Čemu se v jednotlivých náčrtcích rovná součet délek úseček BC + DA ?
↑ 151kbar151:
No preto, lebo musíš umocniť tú stranu a strana je 16x, nie iba x. Treba násobiť 16x.16x a nie 16x . x .
Ty si umocňovať len ten dielik a nie