Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Uvedené operace s množinami jsou definovány takto: ,
.
Takže:
množinový operátor odpovídá logickému operátoru
(českému "nebo") a
množinový operátor odpovídá logickému operátoru
(čekému "a").
Při tom je dobré vědět, že logickou spojku čteme "vel" (proč, to nevím - snad podle latiny ?).
Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, ale - do důlku spadne víc věcí než se udrží na kopečku (ten je nestabilní) a i do sjednocení padne víc prvků než do průniku. To mě teď napadlo, tak řekl bych, že mnemotechnická pomůcka nemusí dávat smysl, hlavně když vyvolá vhodnou asociaci. :-)
Jo mě napadlo něco trochu sprostého, což by se tedy rozhodně v hlavách studentů udrželo :-) Kopeček, když se protáhne, tak vypadá jako falus a ten *proniká*. Důlek, ten zase vypadá jako vagína a ten tak trochu sjednocuje :-),
Sjednocení = díra, do které spadne všechno.
Průnik = kopeček, na které se udrží jen společnými silami.
Sexismus (↑ peekaa:) má rozhodně největší šanci nebýt zapomenut. Zejména pokud si někdo z příliš útlocitných studentů bude stěžovat. Ale ono stačí naznačit, většině to dojde :D
↑ Rumburak:
Ano, je to z latiny. Obvykle je překládán jako "nebo", ale může mít i víc významů (např. "vel... vel..." má význam vylučovací, tedy "buď... nebo..."),
Stránky: 1