Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
potřebovala bych prosím vysvětlit něco ohledně názvosloví, nebo už jsem v tom sama ztracená.
Když mám ku příkladu KAl(SO4)2 jedná se o síran draseolno-hlinitý nebo hlinito-draselný? Nechápu podle čeho se ty kationty mají seřazovat, jestli je to podle oxidačních čísel (od nejmenšího, po větší) nebo podle abecedního pořadí (např. pokud se jedná o kationty, které mají stejné ox. číslo).
Dále si nevím rady i s anionty Bi(NO3)2OH - hydroxid-bis(dusičnan) bismutitý - jestli je to opět abecední pořádek?
a komplexní sloučenina (Cr (NH3)5Cl) Cl2 dichlorid pentaamin-chloro-chromitý
Principy jak se určují oxidační čísla a všechno docela chápu, jen nevím ten princip tvoření názvu, co napsat jako první.. Kdybyste mi to někdo trochu vysvětlil, byla bych moc ráda. :)
↑ jitule.jemelkova:
Zdravím. U kationtů je to tak, že se řadí podle rostoucího oxidačního čísla. Pokud má několik kationtů stejné oxidační číslo, řadí se podle abecedy symbolů prvků. Víceatomové kationty (např. amonný) se ve skupině kationtů se stejným oxidačním číslem (resp. nábojem) uvádí až jako poslední. Jednotlivé kationty se v názvu oddělují pomlčkou. Uvedu několik příkladů.
síran draselno-hlinitý
fosforečnan amonno-hořečnatý
síran draselno-disodno-amonný
dusičnan vápenato-hořečnatý
Anionty se řadí podle abecedního pořadí symbolů jednotlivých prvků (u víceatomových aniontů se to seřazuje podle centrálního atomu). Jednotlivé anionty se opět oddělují pomlčkou. Pokud je zde víceatomový aniont zastoupen víckrát, uvádí se to násobnou číslovkou předponou. Oxidy a hydroxidy se vždy oddělují kulatými závorkami od ostatních aniontů (aby nedošlo k záměně za sůl kyslíkaté kyseliny). Zase několik příkladů:
chlorid-fluorid vápenatý
uhličitan-difluorid měďnatý
dichlorid-trisdusičnan-bissíran železitý
- chlorid-hydroxid sodný
U komplexů se jako první uvádí centrální atom, za nímž následují ligandy v abecedním pořadí. Například:
tetrafluorido-dijodidokřemičitan sodný
chlorid pentaammin-chlorochromitý
diaqua-chloro-trissulfatoželezan hořečnatý
dichloro-bisnitratoměďnatan hexaamminkobaltnatý

Super super, díky moc. Už to chápu.
Přesně tohle jsem potřebovala vědět. :)