Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Mám problém s úlohou:
Jsou dány dva různé body A, M a číslo
. Sestrojte kružnici k o poloměru r cm, která prochází bodem A a k níž lze bodem M vést navzájem kolmé tečny.
Úloha je polohová, takže si zvolím body A, M a poloměr r. Naleznu si množinu bodů středů hledané kružnice (tzn. kružnice se středem A a poloměrem r) a potom již nevím. (Vím že těčny ke kružnici musí být navzájem kolmé, takže u bodu T bude pravý úhel --> tečna vytváří taky kolmici k poloměru, takže tam vzniká čtverec nebo obdélník...)
odpověď by měla vypadat:
, kde S je střed hledané kružnice. Nevím ale, jak se k tomuto výsledku dostat...
(úloha je z "Matematika pro gymnázia - planimetrie")
Děkuji předem za jakoukoliv pomoc.
misaH napsal(a):
No - sústreď sa na ten tvar, ktorý má vzniknúť medzi bodmi dotyku, stredom hľadanej kružnice a bodom M.
To si myslím, že vznikne čtverec. To my stále ale nepomáhá k řešení (možná že to v tom jen nevidím...). Název kapitoly je konstrukce na základě výpočtu, takže se tam většinou něco odvozuje a pak rýsuje...
Ehm, takže teď jsem si toho všiml (většinou mi to myslí trochu rychleji :D )... Takže stačí vypočítat úhlopříčku čtverce, toť vše... (
)
Dobrá byl to trochu zbytečný dotaz... Ale děkuji moc za pomoc... Úloha vyřešena...
(ještě sem na forum vložím možná jednu úlohu...)
Stránky: 1