Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj -),
mohl bych znovu poprosit o pomoc. Nějak nevím, jak pořádně upravovat některé limity (vlastně téměř všechny -)).
Mám tu příklad:
Teď si nevím rady, zkoušel jsem argument logaritmu převést na společný jmenovatel (abych dostal podíl v argumentu logaritmu) z toho jsem dostal rozdíl logaritmů, ... (viz. níže).
Jednoduše mi ty úpravy nikam dál moc nevedly.
Prosím, jestli by mi někdo neporadil, jak na takovou limitu (?), bez l'Hospitale se k výsledku nedokáži dopracovat.
Děkuji..
EDIT: Doufám, že už jsem ten texový zápis upravil, tak jak to má být.
v zavorce je soucin 1 krat nula (pouzivam limitu lim (ln(x+1)/x) =1 pro x jdouci k nule a musel jsem vpasovavat 1+"neco co jde k nule" do citatele a "to co jde nahore k nule" do jmenovatele)
Ty uvodni upravy jsem nekontroloval, jenom jsempokracoval ve vypoctu, takze "no warranty".
↑ kaja(z_hajovny):
Ahoj -),
ještě jednou děkuji, výsledek za závorkou je uvedený i ve výsledcích. Někdy se asi budu muset podívat po takových těch známějších limitách, abych se tu mohl ptát i na jiné příklady -).
Neznal bys, prosím, ty nebo někdo jiný nějaký odkaz, kde bych mohl nastudovat podobné limity (podobné té, kterou jsi použil s tím logaritmem)?
Díky za pomoc =).
↑ O.o:
Zdravim :-)
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3816 - zde v příspěvku 25 jiný kaja povídá, že umí "замечательный логарифмический предел" - zřejmě odkoukal zde: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0% … 0%BB%D1%8B
Určitě to byl jiný kaja - protože se vyjadřuje nepříliš lichotivě o technikach.
Jinak sbírku pozoruhodných limit uvádí třeba Bartsch "Matematické vzorce" (Bartsche ale priliš nemá rád Marian), je to stejný rozsah, jak v mém odkazu.
Děkuji za uklid :-)
↑ jelena:
Také zdravím -),
děkuji za odkaz, snad se mi podaří z toho něco využít u dalších příkladů. Po sbírce se podívám, jak bude čas..
Zatím se loučím letím se někam sportovně vyžít =).
To jelena: K poznámce z jiného tématu: Ráno je dobré i v šest hodin nebo kolik to bylo ;-)
Stránky: 1