Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, trochu som sa asi zamotal s takouto úlohou.
"4 guľôčky hádžeme do 3 škatúľ tak, že každým hodom trafíme práve jednu škatuľu (každú pri pravdepodobnosti
). Aká je pravdepodobnosť, že na konci hádzania bude v každej škatuli aspoň 1 loptička?"
Moje riešenie:
V zásade môžeme uvažovať 3 škatule
. Potom existuje
možností výsledkov hodov. Ak však chceme, aby v každej škatuli bola aspoň 1 guľôčka, potom iba exitujú 3 modely:
– tento model predstavuje 12 priaznivých udalostí (usporiadanie prvkov A, A, B, C)
– tento model predstavuje 12 priaznivých udalostí (usporiadanie prvkov A, B, B, C)
– tento model predstavuje 12 priaznivých udalostí (usporiadanie prvkov A, B, C, C)
Celkovo teda máme:
Myslíte, že výsledok a postup sú správne? Ďakujem.
Dobrý den,
kombinatorika mi moc nejde, proto jsem vás chtěla požádat o pomoc s touto úlohou.
V rovině je dáno 11 bodů, z nichž 4 leží na jedné přímce. Určete kolik je těmito body dáno a) přímek, b) kružnic?
Má vyjít u a) 50 a u b) 161
Vůbec si s tím nevím rady. Jen vím že se to má týkat kombinací bez opakování.
Předem děkuji za pomoc
↑ Kata N.98:Toto je vlakno, v ktorom sa riesi uloha, ktoru zadal Jakub1. Tvoja s nou nesuvisi, a teda sem nepatri. Ale ked uz pisem - v prvom kroku si nevsimaj, ze 4 body lezia na jednej priamke, ale predpokladaj, ze ziadna trojica bodov na jednej priamke nelezi. Zisti si, kolko priamok a kolko kruznic takato mnozina bodov urcuje. Potom pridaj aj informaciu o 4 bodoch na priamke a pouvazuj, kolko priamok a kolko kruznic ti zo zistenych poctov ubudne.
Úloha sa už rieši inde.
Zadávateľka bez upozornenia úlohu "preniesla".
↑ Kata N.98:
Dobre - ale druhý raz treba oznámiť, že zakladáš nové vlákno.