Stránky: 1
Dobrý deň či skôr večer,
nikdy som nebola nejako dobrá v matematike, ale teraz ako som začala študovať na vysokej škole tak mi to uniká ešte viac.
Dostali sme na vypočítanie cvičenia na rady. Sú to tri cvičenia, prvé dve mám už vyrátané, druhé bolo nájsť hraničnú hodnotu alebo teda limit daného radu. To mi bolo vysvetlené na cvičeniach z matematiky aj tomu rozumiem, ale pri konvergencii radov som stratená.
Čo rozumiem zatiaľ rozumiem, sú 3. kritériá, podľa, ktorých sa dá zistiť, že rad konverguje a to:
1.podľa majorantov
2.podľa kvocientov/u (z nemčiny sa blbo prekladá), ked pre všetky j platí
sú menšie ako 1, potom
konverguje
3.podľa koreňa, ked pre všetky j platí
menšie ako 1, potom konverguje 

Netuším, čo mám ale dalej robiť. Tipujem, že kde je mocnina tak to bude najjednoduchšie urobiť cez 3. kritérium, ale naozaj netuším ako by som mala urobiť napríklad d), kde je aj faktoriál...
Naozaj veľmi by mi pomohlo, keby ste mi vysvetlili, ako tieto princípy fungujú, rada by som si to vyrátala aj sama a dala sem len overiť výsledky, no neviem, o s tým mám robiť.
Ďakujem velmi pekne.
↑ BarboraB:
Ahoj.
Ta hlavní kriteria konvergence mají v češtině (a patrně i ve slovenštině) své názvy, podle nichž si je snadno najdeš
v literatuře či na www (doporučuji tak učinit):
- srovnávací ,
- d'Alemberovo (podílové),
- Cauchyho (odmocninové),
- Raabeho,
- integrální,
- Leibnizovo.
Je potřeba znát i tzv. nutnou podmínku konvergence.
Některá z nich mají dvě formy - limitní a nelimitní.
V některých úlohách je výhodné či nutné uplatnit postupně více kriteri.
V jednom vlákně není prostor vyřešit všech 6 úloh. Zkus to rozdělit. Nejlépe postupně. Už na první úloze se
možná něco naučíš, co pak budeš umět uplatnit i jinde.
↑ Rumburak:
Ďakujem za odpoveď a názvy.
Nechcela som ani, aby mi to niekto všetko vyrátal, len aby bolo vidieť o čo vlastne ide.
Ale skúsim to teda ešte rozdeliť, ako ste my poradili.
Stránky: 1