Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady v programu excel.
Mám zadané hodnoty, které jsou měřené ve čtyřech směrech kruhu (0=400; 100; 200; 300) - veličiny v grádech.
Potřebuji vyinterpolovat hodnotu, která odpovídá určité zadané hodnotě, např. 104,9952
hodnoty zadané
pro tyto hodnoty potřebuji vypočítat.
Existuje na to nějaký vzorec?
Díky za pomoc
↑ Petra20: tak jsi asi nepoužila vhodný tvar závislosti
ahoj ↑ Petra20:,
ty body určitě neleží na kružnici. Nejspíš bych použil eliptický oblouk, ale ani ten nebude sedět přesně. A prokládat eliptický oblouk body, které na něm přesně nesedí, to je dost harakiri...
↑ Petra20:
Čtyři ne sebe kolmé směry nejsou v našem trojrozměrném prostoru možné. Navíc -body byly měřeny zjevně jenom v rovině, kde jsou možné jenom dva na sebe kolmé směry. Takže teď už tomu nerozumím vůbec.
Jsou to měřené odklony od svislice, která je uprostřed kruhu, který je ve vodorovné rovině. Byl postupně otáčen o 90°. Takže hodnoty jsou měřeny v 0°, 90°, 180°, 270°. (v grádech 0,100, 200, 300)
Já to potřebuji vyinterpolovat ve směrech, které leží mezi těmito hodnotami.
Špatně se mi měřický proces popisuje.
↑ Petra20:
a obrázek nakreslit umíš? Vypadá to nějak takto?
Zdravím,
řešitel nastavuje cílovou buňku [označená fialově] - je to součet druhých mocnin odchylek.
pomocí změny hodnot buněk [označených zeleně]
nastavení optimalizace na Minimum.