Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám za úkol zjistit (spíš tedy dokázat), jestli direktní součet horní a dolní trojúhelníkové matice je podprostor. Použil jsem větu o spojení a průniku a vyšel mi jako průnik nula, což by mělo, ale nejsem si jistý, jestli jsem to počítal správně... Dimenze horní/dolni trojúh. matice je n(n+1)/2, může být dimenze spojení n(n+1)?
Děkuji
↑ 899j:,
Pokial nejde o matice ktorych diagonale je nulova tak mas uplne pravdu, ze ich priamy sucet nie je podpriestor.... ( ale z tym prienikom sa potom mylis)
Ake pre horne (dolne) trojuholnikove matice z nulovymy diagonalami ich priamy sucet je tiez podpriestor matic 
poznamka.
Napr. horne matice maju nenulovu diagonalu a dolne maju nulovu diagonalu
Potom prienik da nulovy priestor. A ich priamy sucet je cely priestor matic n x n.
Podobne ak horne matice maju nulovu diagonalu a dolnu ...
( alebo mozes mat aj situacie ze diagonala je "podelena" medzi
hornimi a dolnimi maticami.... co zaruci, ze prienik takych prietorov je nulovy priestor..... ale taketo situacie su "priliz" exoticke)
Alebo aj, ze horne a dolne maju nulovu diagonalu, tak vtedy priamy sucet ma dim.
.
Staci?
Edit. Sucet takychto priestorov nemoze mat vo ziadnej situacii vädciu dimensiu ako
.... Co plati lubovolne dva podpriestory matic typu n x n.