Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte :)
na domacu ulohu som dostala nasledujucu ulohu:
V obore kladnych realnych čísel riešte sústavu:

kde a, b, c sú kladné reálne čísla.
Skúšala som rovnice spočítať, odčítať dokonca aj vynásobiť medzi sebou, ale nedostala som sa k žiadnemu rozumnému výsledku
tiež som rovnice umocnila na druhú, potom som ich skúsila sčítať a dostala som takýto "pekný" výsledok:
ktorý postup mám zvoliť, aby som dostala nejakú rozumnú sústavu rovníc, z ktorej by sa dal vyrátať výsledok?
Ďakujem! :)
↑ Eratosthenes:,
Pozdravujem, to nemoze fungovat,lebo tvoje A,B,C zavisia z. x,y,z.
Tiez pozdravujem ↑ mata0128:
Ale mam takuto myslienku ,
ak spocitam vsetki tri rovnice, dostanem
Co sa este pise
A to da
Co mozno moze pomoct...
Edit. WA vyjadri potom riesenie z vo funkcii x,y no vsak to som neoveril ci su to riesenia povodneho systemu.
ahoj ↑ vanok:
Ďakujem za tip
tvoje riešenie je naozaj perfektné, ale,, asi až príliš na to, aby som zistila, čo potom môžem s tou rovnicou robiť. Nepripomína mi to žiaden vzorec...
tak som apoň skúsila tú vzniknutú rovnicu (*) pripočítať k pôvodným rovniciam
takže som postupovala asi takto
(*)+(III)
(*)+(II)
no ,, ale to mi nepomohlo,, lebo som potom skúsila rovnice odčítať, a vlastne mi vypadla (*)
↑ mata0128:,
No musim o tom porozmyslat este. Take systemy, kazdy z nich, ak ma riesenie casto sa nepodoba inemu...
Skusal som najst interpretaciu v geometrii trojuholnika, ale ani to sa nepodarilo. Skoda.
Zatial vieme len take evidentne veci o tom systeme, ako ak a=b=c, tak x=y=z=a je jedno riesenie.... Co ozaj nestaci.