Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, ze školy už jsem dost let pryč, fyziku jsem na střední, ani na vysoké už neměl. Mohl bych poprosit o vysvětlení, jak se dopočítát výsledku? Samozřejmě jsem si něco dohledal, vůbec si nejsem jistý.
https://uloz.to/!WN3m4j4rQ/oz-zadani-jpg
Děkuji za pomoc!
↑ gcw:
Zdravím,
metod řešení takových obvodů je víc, pojmenované jsou např. metoda smyčkových proudů a metoda uzlových napětí. Pokud vás to zajímá, tak by bylo nejlepší sáhnout po nějaké středoškolské učebnici základů elektrotechniky resp. po vysokoškolské učebnici teorie elektrických obvodů (např. VŠB nebo VUT mají skripta online).
V tomto případě ale bude stačit i postupně obvod zjednodušovat. Tak například u OBVODU_1 jde nahradit R2 a R3 jejich sériovou kombinací (výsledný odpor je součet odporů), R1 a R5 paralelní kombinací podle vztahu:
a to sečíst s odporem R4. Podobně se nahradí jedním odporem i jedna větev. Nakonec tak budeš mít náhradní schéma, ve kterém budou odpory R23, R145 a R6789. Všechny budou připojené na stejné napětí 10 V, takže proud protékající jednotlivými větvemi jde zjistit prostým dosazením do Ohmova zákona.
OBVOD_2 jde tímto způsobem řešit trochu složitější na přemýšlení (pokud nemáš cvik). Nejprve je třeba si postupně zjednodušit síť rezistorů až na dva rezistory reprezentující jednotlivé větve. Tím spočítáš proud tekoucí do každé větve, celkový proud pak určíš podle 1. Kirchhoffova zákona jako součet těchto dvou proudů. Pak si uvědom, že napětí na R14 a R16 musí být stejné, takže tyto dva rezistory nahradíš jejich paralelní kombinací. Protože celou větví protéká stejný proud, napětí opět zjistíš z Ohmova zákona.
↑ gcw:
Ahoj.
Je dobré rozumět základním fyzikálním vztahům z uvedené oblasti.
I. Jsou-li odpory řazeny seriově (schematicky:
, kde
je
"absolutně vodivý drát" a body na něm), pak napětí
mezi body
bude rovno součtu
, kde
je napětí mezi body
a
napětí mezi body
. Při tom proud
procházející odporem je týž jako proud procházející odporem
.
Nechť dále je celkový odpor mezi body
. Podle Ohmova zákona dostáváme rovnice
,
čili
(0) ,
zároveň ale , takže dle (0) bude
a tedy
.
II. Máme-li paralelní řazení, tedy
(1)
a paralelně
(2) ,
potom proud procházející z bodu
do bodu
je roven součtu
, kde
je proud ve větvi (1)
a proud ve větvi (2). Napětí mezi body
je společné oběma větvím - nechť je rovno
.
Odpor mezi body (při existenci obou větví) označme
. Podle Ohmova zákona máme
,
tedy , kde
, jak uvedeno výše, takže
,
což po vykrácení napětím dává rovnici
.
Ještě jednou děkuji za reakce. Konečně jsem se dostal k samotnému výpočtu, kde mám:
1. obvod:
I1 = 1
I2 = 1
I3 = 2
Icelk1 = 4
2. obvod:
I1 = 1
I2 = 1
Icelk2 = 4
Ur11 = 12
Ur16 = 8
U toho 2. obvodu to nebude správně. U "Ur11" jsem počítal podle sériového zapojení s R10 a R11. To by mohlo sedět. U "Ur16" si nejsem jistý. Udělal jsem součet R13 a R16 (jako by seriové zapojení) = 12, vyzkoušel jsem to i podle seriového zapojení, kdy výsledek je pak zmíněných 8. Nezdá se mi, že bych postupoval správně. Navíc by mělo platit U=Ur10+Ur11+Urx..., je to tak? Jaký je tedy postup na spočítání Ur16?
Děkuji