Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem. Úkol je vybrat hromadné body množiny
. Správná odpověď podle autora příkladu je
. A s tím mám trochu problém. Podle definice hromadného bodu musí existovat redukované okolí tohoto bodu. Podle mě je okolí bodu sjednocením levého a pravého okolí. Kdybych to chtěl definovat jinak, řeknu, že stačí pro existenci hromadného bodu existence pravého (levého) okolí. Takže si myslím, že by tam
a
být neměly. Zkuste pomoci, pls.
Ahoj ↑ JohnyDodo:,
Pokial neupresnis topologiu ktora ti umozni definovat okolie kazdeho bodu, je nemozne odpovedat na tvoju otazku.
↑ JohnyDodo:
Sám píšeš, že stačí "čiastkové" okolie z jednej strany - a to je predsa splnené v intervale <0¡6) aj pre 0 (sprava) aj pre 6 (zľava).
Alebo nie?
v ľubovoľne malom okolí hromadného bodu, vždy existujú body množiny M (u teba A)
Iba neviem, prečo práve celé čísla.
↑ JohnyDodo:Myli sa aj autor ulohy (ulohy, nie prikladu - nieco, co sa ma riesit, je uloha, priklad je ukazka ... prikladom prvocisla je cislo 7) a mylis sa aj ty. Vyjdi z toho, co pise misaH: v ľubovoľne malom okolí hromadného bodu, vždy existujú body množiny M (u teba A)
↑ vlado_bb:Tera, ak pouzivame obvyklu topologiu na realnej osi, co predpokladam, ze ano.
↑ JohnyDodo:
odpověď, kterou uvádíš, rozhodně správná není. Hromadné jsou všechny body tvojí množiny kromě sedmičky.
PS: ale že se nás, kibiců, najednou sešlo :-)
↑ JohnyDodo: Tak už to asi mám. Moje chyba, špatně pochopená definice. Definice hromadného bodu říká, že v redukovaném okolí (prstencovém okolí) libovolně malém musí existovat bod množiny. Moje chyba je v úvaze "není okolí, není hromadný bod". Jenže to ta definice neříká, že musí existovat okolí hromadného bodu, ta jen říká, že v okolí bodu je další bod. (ta čísla byla v nabídce možností hromadných bodů, proto celá čísla)
↑ JohnyDodo:... Moje chyba je v úvaze "není okolí, není hromadný bod".
Len pre uplnost, okolie ani prstencove okolie nemoze neexistovat. Kazdy bod v kazdom priestore ma okolie aj prstencove okolie s lubovolnym polomerom.
↑ vlado_bb: To bys popřel existenci jednostranných limit. To
je na obě strany. Pokud je definičním oborem např. množina
, okolí bodu
ani
neexistuje. Existuje jen pravé okolí bodu
a levé okolí bodu
.
↑ JohnyDodo:existuje vždy. len niekedy je prázdne. "Pravé" resp. ľavé okolie nie je nič iné len okolie reltívne vzhľadom na nejakú podmnožinu definičného oboru, kde túto podmnožinu berieme ako celý (topologický) priestor.
↑ Eratosthenes:
Ahoj, zdravím spolukibica :-)
↑ JohnyDodo:
Okolie je podľa mňa "celé", ale nekonečný počet prvkov množiny A je iba na ľavej prípadne pravej "strane" toho okolia.
↑ JohnyDodo:Okolie existuje vzdy. Niekedy ide (pri prstencovom okoli) o prazdnu mnozinu, ale existuje vzdy.
↑ vlado_bb: Ještě taková blbost. V definici je v každém okolí bodu. Jak píšeš, okolí nemůže neexistovat, ale jak je to s iracionálními čísly? Ty mají neukončený a neopakující se desetinný rozvoj, jak uděláš "každé" okolí
, tj.
?
↑ JohnyDodo:
To je otázka k úlohe?
Naozaj si myslíš, že okolo pí nie sú žiadne čísla? (V R)
↑ JohnyDodo:Presne ako pises. Okolie cisla
s polomerom
je interval
.

Ahojte. Hned som sice pohopila preco tam moze byt 0 aj 6... Ale vie mi prosim niekto povedat, preco tam nemoze byt 2 ani 4? Dakujem
↑ Simonka1999:
Zdravím,
a pročetla sis celou diskusi? Odpověď na otázku hromadných bodů množiny
napsal ↑ Eratosthenes: - hromadné jsou všechny body kromě 7.