Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl bych zde poprosit o radu ohledně konečné úpravy (vyjádření proměnných A,B,C... v čitatelích parciálních zlomků) se kterým si nevím rady.
Mám následující příklad:
po vynásobení rovnice:
dostanu
Vyjádřím B:

(znak ::::> má být šipka (pro přehlednost))
A dál si nevím rady, nemohu se dostat k proměnným A,C,D,E,F. Zkoušel jsem roznásobit tu vynásobenou rovnici, tak že jsem získal tento tvar
ale hodnoty proměnných A,B,C... se mi vyjádřit nepodařilo.
///Správné výsledky by měly být:
Mnohokrát děkuji za ochotu a pomoc s příkladem.
FilipCZ napsal(a):
A dál si nevím rady, nemohu se dostat k proměnným A,C,D,E,F.
Dobrý den. Při výpočtu koeficientů dosazovací metodou je možno do rovnice
dosadit v podstatě jakékoliv hodnoty x (tolik hodnot, aby se dostal potřebný počet lineárních rovnic pro výpočet koeficientů).
Zatím vyšlo B = 1/4, pro výpočet dalších koeficientů je tudíž třeba ještě 5 rovnic:
- jedna z nich je již uvedená: A+B+D+F = 1; volbou třeba x = {2, 3, 4, 5} se získají další 4 rovnice a koeficienty zbývající koeficienty se s počítají soustavou pěti lineárních rovnic o pěti neznámých. Takže ke koeficientům se lze dostat - i když asi není možnost zvolit další hodnoty x tak, aby se vztahy zjednodušily (tedy aspoň já ji nevidím).
FilipCZ napsal(a):
... Zkoušel jsem roznásobit tu vynásobenou rovnici, tak že jsem získal tento tvar
ale hodnoty proměnných A,B,C... se mi vyjádřit nepodařilo.
Tady jste "naťukl" další běžnou - násobící - metodu, jen je nutno uvést mnohočlen do poněkud jiného tvaru - viz např. Odkaz (jsou tam uvedeny i další možnosti).
↑ FilipCZ:
Zdravím,
Výpočet dokonči pomocí porovnávání koeficientů u členů jednotlivých stupňů na levé a právé straně rovnosti
atd.
Stránky: 1