Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím! Dostali jsme vyřešit tohle:
Ze 326 studentů chodí do menzy na oběd nebo večeři pravidelně 116 studentů, 62 studentů chodí nanejvýš na jedno z těch jídel.. Na obědy chodí o 47 více než na večeři.
Když jsem si nakreslila tohle přes vennovy diagramy, tak jsem si myslela, že budu postupovat takto:
326-116 = 210 (tím dostanu, kolik lidí na obědy nechodí.)
326-62 = 264 (tím, že dostanu, kolik lidí chodí na oboje)
A pak tu mám nějaký počet lidí, co chodí jenom na večeri. Vím, že na obědy chodí o 47 více než na večeři, takže x+47
A pro samotnou večeri mám taky x.
Tak jsem myslela, že stačí vyřešit rovnici
326=x+47+210+264+x
Jenže mi to nějak přesto nejde, kde je problém?
326-62 = 264 (tím, že dostanu, kolik lidí chodí na oboje)
Toto asi nie.

no tak já právě myslela, že když teda 326-116=210 lidí, co na nic nechodí. Z těch 116 chodí 62 lidí bud na obědy, nebo na večeře a přitom vím, že na oběd chodí o 47 víc než na večeři (z toho tedy to x+47)
nebo ta rovnice je tedy 116=x+47+x+62??
1. Aká je otázka?
2. Čo znamená tvoje x?

Máme zjistit, kolik lidí chodí na obědy, kolik na večeři. kolik na večeři i obojí

x... bylo označení pro lidi, co chodí jen na večeři. Protože vím, že na obědy chodí o 47 lidí více než na večeři (x+47)
↑ Kristynaaa:
Ak x sú tí, čo chodia iba na večeru, tak obedy nemôžu byť x+47 (podľa mňa).

Teď jsem našla podobný příspěvek, kde místo 326 je akorát 119 a postupují podobně:) http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=385329
Vieš - napíšeš, že na obidve jedlá chodí 264 ľudí, hoci všetkých jediacich je 116.
Napíšeš rovnicu
116=x+47+x+62 (x len 1, x+47 len 2.)
kde 62 považuješ podľa všetkého za tých, čo jedia obidve jedlá - tak to sa mi nezdá.
V zadaní je, že to sú tí, čo jedia iba 1 druh jedla (určite nie sú medzi nich zahrnutí tí, ktorí nejedia nič, lebo tých je príliš veľa).
V úlohe na ktorú odkazuješ bola situácia v tomto trochu iná.
Obedov je x+47+oboje, večerí je x+oboje (pri tvojom označení).
Ale ako chceš...

↑ misaH:
takže...
116...chodí bud na O. nebo V.
62....jenom na jedno jídlo
na večeři......x-47
oběd.......x
Nebolo by rozumnejšie odložiť to na ráno?
Tá úloha je jednoduchá.
Venovať jej tak veľa času je nerozumné.
Máš ten diagram?
Vidím 2 problémy:
1. Úloha myslím nemá riešenie
2. Formulácia v zadaní je nanajvýš 1 jedlo, čo by malo zahŕňať aj tých, čo nejedia nič. Ale tých je príliš veľa, takže tá 62 sa týka iba jediacich.
Potom ale ak x znamená iba večere, tak iba obedov bude x+ 47. To dáva spolu 62. No ale počet ľudí nemôže byť desatinné číslo.
Alebo som niečo nepochopila.

Když opíšu celé zadání, tak zní:
ze 326 studentu jednoho ročníku univerzity chodí do menzy pravidelně na oběed nebo večeři 116 studentu, 62 dochází nejvýš na jedno z těchto jídel. A přitom na obědy chodí oo 47 studentu víc než na večeři, kolik lidí chodí na O, V, kolik na obě jídla...
↑ Kristynaaa:
Platí čo som napísala.
Nejedáva 326-116 ľudí, to je 210.
Obe jedlá jedáva 116-62 =54.
Obedov je o 47 viac než večerí, teda musí platiť
116= 54+x+x+47 (obidve jedlá + iba jedno + iba druhé)
To je všetko.
No ale možno sa mýlim...