Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 10. 2016 19:04

Marty9272
Reputace:   

Odkud se naucit kvantovou fyziku

Ahoj, sháním nějakou dobrou knížku/skripta/web/..., který by mě trochu zasvětil do kvantové fyziky. Nejsem fyzik a o fyzice toho vím málo, takže potřebuji, aby informace byly podrobné a sdělovány postupně v jednoduchých myšlenkových krocích (třeba jako v matematice nebo v algoritmech).

Důvodem proč mě tato problematika zajímá je, že chci lépe pochopit, jak fungují elektrické děje (např. elektrická vodivost, polovodiče, fotoelektrický jev apod.), ale nechci stavět na příliš povrchních základech.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ve škole je ten problém, že vás často staví před hotovou věc. Nic proti tomu, když se jedná např. o Newtonův gravitační zákon, jehož odvození je složité a nepotřebné k pochopení toho, jak věci fungují. Ale jen ze zvědavosti, kde by se dalo takové odvození sehnat? Jak se někdo může stát v něčem odborníkem, když nemá k dispozici tyto zdroje informací?

• (téma jako vyřešené označil(a) Marty9272)

#2 13. 10. 2016 22:17

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Odkud se naucit kvantovou fyziku

pre zaciatok mozes napr. vyskusat kulhankove prednasky, ktore su na youtube
https://www.youtube.com/playlist?list=P … aL0jApTxir

#3 14. 10. 2016 09:12

Marty9272
Reputace:   

↑ Raubbbyy:Díky za tip, všiml jsem si, že je tam i odkaz na skripta v pdf, tak se na to mrknu. Ještě někdo nějaké další tipy? Čím víc tím i líp.

#4 15. 10. 2016 20:12

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

↑ Marty9272:
Čau

Ty skripta od kulhánka jsou fajn, ale podle mě na první seznámení využívají až příliš nepřehledný formalismus.
Rozhodně doporučuju knihu prof. Skály - Úvod do kvantové mechaniky (  https://uloz.to/!1nCwjiRxC/skala-uvod-d … ky-ed1-pdf  )

Tyhle dvě (Skála, Kulhánek) ti rozhodně poskytnou solidní základ. Pokud máš solidní znalosti matematiky, tak po přečtení už zmíňěného můžeš kouknout do

Formánek - Úvod do kvantové teorie (taky najdeš na ulož.to)
Hall - Quantum theory for mathematicians (http://perso.crans.org/lecomtev/article … s_2013.pdf)
a nebo třeba
Sakurai - Modern quantum mechanics (to je taky někde na netu v pdf-ku)

Nutno poznamenat, že všechny tyhle knihy hlavně rozvíjejí formalismus kvantové mechaniky atd. o věcech jako polovodiče, vodivost atd. tam nenajdeš nic.

Každopádně pro začátek si přečti toho Skálu a Kulhánka

#5 16. 10. 2016 16:42

Marty9272
Reputace:   

↑ Brzls:Děkuji všem za Vaše odpovědi. S tímhle si pro začátek určitě vystačím, tak označím toto téma jako vyřešené - pro pořádek.

Zápatí