Stránky: 1
Trošku jsem už vypadl ze slovních úloh a trochu mi nesedí výsledek této úlohy:
Pan novák překonal vzdálenost 140 km/h za 4 hodiny. První 3 hodiny jel vlakem poslední autobusem. Vlak jel poloviční rychlostí než autobus. Určete rychlosti obou dopravních prostředků?
Napadlo mě spočítat průměrnou rychlost jako celek a z toho pak počítat 3/4 celku nevychází mi to ale o řád.. Jak by jste v principu řešili vy?
↑ diamant2:Rychlost vlaku bola
, autobusu
.
↑ vlado_bb:
A proč zrovna takto na poloviny, když by se spíše nabízelo 1/4 a 3/4?
Jen se ptám. :)
↑ diamant2:Pretoze v texte ulohy sa uvadza: "Vlak jel poloviční rychlostí než autobus."
↑ diamant2:
Dráha je rýchlosť krát čas (pri rovnomernom priamočiarom pohybe).
Budú to pätiny, lebo autobus ide dvakrát rýchlejšie ako vlak.
Ano, to sedí, děkuji moc a ještě mám nesrovnalosti v tomto příkladě:
Nějak si neumím to neumím představit, výsledek by měl být 30 min zpět a 3min a 20s z kopců, mohla byste mi prosím ujasnit postup, udělal bych si dvě rovnice o neznámé ale neumím si představit co kam dosadit...
Listonoš jezdí na kole z místa A přes kopce do místa B. Do kopce jezdí rychlostí 10 km/h a z kopce rychlostí 30 km/h. Při cestě z A do B, která mu trvá 20 minut jezdí 10 minut do kopců a 10 minut z kopců. Jak dlouho mu trvá cesta zpátky po stejné cestě?
↑ diamant2:
Prerátala by som rýchlosť na km/min a vyrátala prvú dráhu (najprv hore).
Potom to isté s rýchlosťou a dráhou dolu.
Pôvodná dráha hore bude teraz smerovať dolu a rýchlosť bude tá väčšia. Analogicky druhá dráha.
Pri známych dráhach aj rýchlostiach sa časy vyrátajú ľahko.
↑ diamant2:
Zdravím,
až si spočítáš správné dráhy s1 do kopce, s2 z kopce z údajů pro cestu tam, uvědom si, že cesta zpět pak bude s2 do kopce a s1 z kopce. A rychlosti znáš, jsou stále stejné, do kopce 10 km/h, z kopce 30 km/h
↑ diamant2:
Ahoj - maj sa pekne... :-)
Stránky: 1