Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 10. 2016 13:19 — Editoval PoisonIvy (17. 10. 2016 13:26)

PoisonIvy
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Maximalni vyska doletu rakety

Dobry den, mam zadany takovy priklad:
Zjistěte do jaké maximální výšky nad zemským povrchem vyletí raketa vystřelená ze země počáteční rychlostí $v_{0}$ pod úhlem $\alpha $ k horizontu. Předpokládejte, že na raketu působí pouze gravitační síla, závislá na vzdálenosti od středu země. Na povrchu uvažujte gravitační zrychlení g. Odpor prostředí zanedbejte.

Vycházela jsem z vrhu svisleho vzhůru. Odvodila jsem si maximální výšku $h_{max}=\frac{v^{2}_{0}}{2g}$
(pro zjednoduseni jsem nejdrive zanedbala uhel, protoze bez nej bude vysledek $h_{max}=\frac{R^{2}v^{2}_{0}}{2GM-v^{2}_{0} R}$ )

Pokud nezanedbam uhel (tj. Nebudu pocitat ze alpha je 90°) bude vysledek
$h_{max}=R\frac{Rv^{2}_{0}-GM+\sqrt{G^{2} M^{2}-v^{2}_{0} Rcos^{2}\alpha (2GM-v^{2}_{0} R)}}{2GM-v^{2}_{0} R}$

Porad se k tomuto vysledku nemuzu dostat. Premyslela jsem i o integraci podle g a nahrazeni g pomoci vzorce kappa*...
Nemuzu najit spravny vzorec nebo kombinaci, pomoci ktere bych se k vysledku aspon priblizila.

Dekuji predem za jakekoliv rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) PoisonIvy)

#2 17. 10. 2016 13:23 Příspěvek uživatele PoisonIvy byl skryt uživatelem PoisonIvy.

#3 17. 10. 2016 20:19

LukasM
Reputace:   193 

Re: Maximalni vyska doletu rakety

↑ PoisonIvy:
Ahoj.
Podle zadání máme uvažovat gravitační sílu závislou na vzdálenosti od středu Země. Takže počítat s homogenním polem nemůže vést k cíli (to je ten vztah pro svislý vrh). I ve výsledku se vyskytuje gravitační konstanta - to je to tvoje "kappa", ačkoli oni ho značí G. Je skutečně třeba využít NGZ, v podstatě řešíme Keplerův problém. Asi by šlo řešit pohybové rovnice nějakým integrováním, ale je možné si poměrně výrazně usnadnit práci. Abych to nevyspoiloval celé, napíšu jen návodný výkřik: Pro fyzika požehnání jsou zákony zachování.

#4 19. 10. 2016 12:22

PoisonIvy
Zelenáč
Reputace:   

Zkoušela jsem tedy vycházet ze zákonu zachování mechanické energie.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-10/72519_matika.png

Na počátku máme kinetickou energii rovnu $E_{k}$, která se postupně mění v potenciální energii, avšak ne všechna kinetická energie se přemění na potenciální. V nejvyšším bodě bude
$E_{k} = E_{k1}  + E_{p}$
viz. obrázek.

$\varkappa \frac{Mm}{R+h_{m}}+\frac{1}{2}mv_{0}^{2}cos^{2}\alpha = \frac{1}{2}mv_{0}^{2}$

Po vykrácení hmotnosti m, převedení na druhou stranu a vytknutí
$\varkappa \frac{M}{R+h_{m}} = \frac{1}{2}v_{0}^{2}(1-cos^{2}\alpha )$ .

Vynásobím dvěma a dále upravím na
$\frac{2M\varkappa}{v_{0}^{2}(1-cos^{2}\alpha )} = R+h_{m}$ ,

vyjádřím si $h_{m}$  jako
$h_{m} = \frac{2M\varkappa}{v_{0}^{2}(1-cos^{2}\alpha )} - R$ ,

po úpravě nakonec dostanu
$h_{m} = \frac{-Rv_{0}^{2}-\varkappa M-\varkappa M-Rv_{0}^{2}cos^{2}\alpha }{v_{0}^{2}(1-cos^{2}\alpha )}$

Dostala jsem skoro požadovaný zlomek, avšak se poněkud liší (o odmocninu). Nevím, kde ji mám získat, nebo jak se k ní mám dohrabat :D

#5 19. 10. 2016 13:34

LukasM
Reputace:   193 

↑ PoisonIvy:
No, ten zlomek se liší mnohem víc než jen o odmocninu... Obávám se, že tam vidím několik problémů:

1. Potenciální energie ti s výškou klesá, zatímco má růst.

2. Podle té energetické rovnice počítáš s tím, že na povrchu Země je potenciální energie nulová. To není pravda (pokud chceš počítat potenciální energii podle vztahu $E_p=-\frac{GmM}{r}$). Příslušný (konstantní) člen se v rovnici musí taky objevit.

Když tyhle dvě věci opravíš, budeš to mít správně - ovšem jen do doby, než výsledek začne ovlivňovat zakřivení Země. S tím souvisí třetí problém:

3. Země není placatá. Obrázek by podle mého měl vypadat jinak. Nějak takhle:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-10/75365_kepler.png
Samozřejmě je to jistý speciální případ pro $\alpha=0$ a nějakou rychlost, ale princip je snad jasný. Teprve po zohlednění tohoto se můžeš dostat ke kýženému výsledku. Pokud se tedy nemýlím.

#6 19. 10. 2016 15:01

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ PoisonIvy:
Viděl bych to nějak takto
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-10/81360_pic.png
Počáteční rychlost si rozložíš na radiální a úhlovou složku. Protože gravitační síla působí jen v radiálním směru, úhlová složka $v_{\varphi}=v_0\cos\alpha$ bude konstantní. V maximální výšce bude radiální sožka nulová, takže
ze ZZE
$\frac12mv_0^2-G\frac{M_zm}{R_z}=\frac12mv_{\varphi }^2-G\frac{M_zm}{R_z+h}$
Zbytek jsou počty

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#7 28. 10. 2016 10:00

PoisonIvy
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za cenné rady a připomínky, příklad jsem už vyřešila. Ještě jednou děkuji moc.

Zápatí