Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, mam zadany takovy priklad:
Zjistěte do jaké maximální výšky nad zemským povrchem vyletí raketa vystřelená ze země počáteční rychlostí
pod úhlem
k horizontu. Předpokládejte, že na raketu působí pouze gravitační síla, závislá na vzdálenosti od středu země. Na povrchu uvažujte gravitační zrychlení g. Odpor prostředí zanedbejte.
Vycházela jsem z vrhu svisleho vzhůru. Odvodila jsem si maximální výšku 
(pro zjednoduseni jsem nejdrive zanedbala uhel, protoze bez nej bude vysledek
)
Pokud nezanedbam uhel (tj. Nebudu pocitat ze alpha je 90°) bude vysledek
Porad se k tomuto vysledku nemuzu dostat. Premyslela jsem i o integraci podle g a nahrazeni g pomoci vzorce kappa*...
Nemuzu najit spravny vzorec nebo kombinaci, pomoci ktere bych se k vysledku aspon priblizila.
Dekuji predem za jakekoliv rady.
↑ PoisonIvy:
Ahoj.
Podle zadání máme uvažovat gravitační sílu závislou na vzdálenosti od středu Země. Takže počítat s homogenním polem nemůže vést k cíli (to je ten vztah pro svislý vrh). I ve výsledku se vyskytuje gravitační konstanta - to je to tvoje "kappa", ačkoli oni ho značí G. Je skutečně třeba využít NGZ, v podstatě řešíme Keplerův problém. Asi by šlo řešit pohybové rovnice nějakým integrováním, ale je možné si poměrně výrazně usnadnit práci. Abych to nevyspoiloval celé, napíšu jen návodný výkřik: Pro fyzika požehnání jsou zákony zachování.
Zkoušela jsem tedy vycházet ze zákonu zachování mechanické energie.
Na počátku máme kinetickou energii rovnu
, která se postupně mění v potenciální energii, avšak ne všechna kinetická energie se přemění na potenciální. V nejvyšším bodě bude
viz. obrázek.
Po vykrácení hmotnosti m, převedení na druhou stranu a vytknutí
.
Vynásobím dvěma a dále upravím na
,
vyjádřím si
jako
,
po úpravě nakonec dostanu
Dostala jsem skoro požadovaný zlomek, avšak se poněkud liší (o odmocninu). Nevím, kde ji mám získat, nebo jak se k ní mám dohrabat :D
↑ PoisonIvy:
No, ten zlomek se liší mnohem víc než jen o odmocninu... Obávám se, že tam vidím několik problémů:
1. Potenciální energie ti s výškou klesá, zatímco má růst.
2. Podle té energetické rovnice počítáš s tím, že na povrchu Země je potenciální energie nulová. To není pravda (pokud chceš počítat potenciální energii podle vztahu
). Příslušný (konstantní) člen se v rovnici musí taky objevit.
Když tyhle dvě věci opravíš, budeš to mít správně - ovšem jen do doby, než výsledek začne ovlivňovat zakřivení Země. S tím souvisí třetí problém:
3. Země není placatá. Obrázek by podle mého měl vypadat jinak. Nějak takhle:
Samozřejmě je to jistý speciální případ pro
a nějakou rychlost, ale princip je snad jasný. Teprve po zohlednění tohoto se můžeš dostat ke kýženému výsledku. Pokud se tedy nemýlím.
↑ PoisonIvy:
Viděl bych to nějak takto
Počáteční rychlost si rozložíš na radiální a úhlovou složku. Protože gravitační síla působí jen v radiálním směru, úhlová složka
bude konstantní. V maximální výšce bude radiální sožka nulová, takže
ze ZZE
Zbytek jsou počty