Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, prosím vás, mohli by jste pomoct s tímto příkladem?
Dokažte, že platí. A ÷ (B ÷ C) = (A ÷ B) ÷ C
Rozepsal jsem to, jak to jen šlo, ale stále jsem neuměl porovnat obě strany tak, aby bylo jasné, že jsou stejné..
Mám ještě jeden příklad
Dokažte, že platí.
(A ∪ B) − C ⊆ A ∪ (B − C)
Když je mezi těmi vztahy = tak to jde většinou snadno, ale když je tam inkluze, moc si nevím rady. Zkoušel jsem to sporem, ale nějak jsem se nedobral k výsledku. (inkluzi jsem nahradil implikací a tu potom znegoval, ale nic moc jsem z toho nezjistil)
Už jsem se dostal k odpovědi, jen jestli by jsi mi to mohl zkontrolovat prosím.
Vztah jsem přepsal takto:
Potom jsem implikaci znegoval (důkaz sporem), takže "první formule platí a zároven druhá neplatí, tedy:
Ted jsem pravou stranu uprovaval a dostal:
Teď, když porovnám 
a
Dá se z toho vyvodit, že je to spor a tudíž prvotní rovnost platí? Protože když
tak je to spor, protože "x" nebude ležet ani v A ani v B(což podle předpokladu musí alespon v jedné z nich), a když
, tak "x" nebude ležet v A (což podle předpokladu nemusí), ale bude ležet v C(což podle předpokladu nesmí)
Snad je to srozumitelné.
No, asi jo, ale je to dost takové "nepěkné".
Pokud to chceš dělat sporem, tak
je to samé, co (proč?)
a odtud už spor (bez dalších úprav) plyne.
Nebo to můžeš dělat přímo s využitím distibutivity
(proč platí poslední implikace?)
Právě s těma "přechodama" u kterých píšeš proč je to to samé a proč to platí, se potkávám ve výsledcích, ale právě neumím přijít na to, proč je to to stejné. (U prvního se prostě vypustí závorky tam, kde je konjunkce, což můžeme udělat, u druhého příkladu s tou distributivitou nevím)
Závorky můžeš vypustit, protože konjunkce je asociativní (musíš si ale dát pozor, kde je vypouštíš).
U druhého důkazu se distributivita využila jen v první implikaci. Ve druhé jsme využili toho, že
. To by mělo být zřejmé, zkus se nad tím ještě zamyslet.
Ahoj ↑ byk7:,
Poznamka
Ina metoda je vysetrit vsetkych 8 pripadov podla toho ci 
Stránky: 1