Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozorováním bylo zjištěno, že traumatologickou ambulanci navštíví o víkendu v průměru 6 pacientů za 30 minut.
Jaká je pravděpodobnost, že v náhodně vybranou sobotu navštíví tuto ambulanci nejvýše jeden pacient během 20 minut?
Já bych to brala jako Poissonovo rozdělení... mám totiž zadaný časový interval. Jenže se nemůžu dopočítat. Mohl by mi někdo poradit? Předem díky!
ja bych nekde zkusil pohledat podobny priklad na geometrickou pravdepodobnost.

http://en.wikipedia.org/wiki/Poisson_distribution
Očekávaný počet spočteme trojčlenkou (6lidí za 30minut, 4 lidi za 20minut), proto lambda je 4. Dosadíme do prvního vzorce z odkazované stránky na wiki k=1 (přijde právě 1) a k=0 (neřijde žádný). Výsledky sečteme.

↑ kaja(z_hajovny): Když se to počítá pře Poissonovo rozdělení, vyjde 9,1%. Když bych to počítal přes geometrickou pravděpodobnost, tak bych vycházel z toho, že vezmu průměrnou půlhodinu, během které přišlo šest lidí, a všechny možné situace bych si představil jako prvky šestirozměrné krychle o hraně 30 minut. Příznivé případy jsou ty, které se vejdou do šestirozměrné krychle o hraně 10 minut (nikdo nepřijde v daném dvacetiminutovém intervalu) nebo jednoho ze 6 kvádrů o hranách 20,10 a 10 minut (právě jeden člověk v daném intervalu přijde). Celková pravděpodobnost vyjde 13/3^6=1,7%. V té geometrické pravděpodobnosti totiž počítám s tím, že během dané půlhodiny opravdu přišlo 6 lidí, přitom vím pouze to, že během průměrné půlhodiny má přijít 6 lidí. Dá se nějak elegantně upravit ten přístup přes geometrickou pravděpodobnost?
EDIT: Vzal jsem těch půlhodin t, měl jsem tak 6t-rozměnou krychli o hraně 30t minut. Pravděpodobnost se vyjádří vzhledem k t a když se t pošle do nekonečna, vyjde to úplně stejně jako Poisson (nepříliš překvapivé :)).