Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím Vás, jak stanovím tvrdost vody?
Průměrná spotřeba při titraci Chelatonem 3 byla 1,75 ml.
Z půrměrné spotřeby odmérného roztoku Chelatonu 3 při titraci vzorku vody se vypočítá celková tvrdost analyzovaného vzorku pitné vody v počtu mmol Ca v litru vody a v německých stupních [°dH], což jsou mg CaO ve 100 ml vody.
b) Právě jste stanovili celkovou tvrdost vámi zvoleného vzorku pitné vody. Výsledek (tj. celkovou tvrdost vyjádřete v následujících jednotkách):
- Počet mmol Ca/1 L
- Německé stupně [°dH] - počet mg CaO ve 100 ml vody
- Francouzské stupně [°f] - počet mg CaCO3 ve 100 ml vody
- Anglické (clarkovi) stupně [°E] - počet grianů CaCO3 v 1 britském galonu vody.
Děkuji Vám mnohokrát
↑ DavidMath:
Látkové množství Ca++ + Mg++ je stejné, jako látkové množství chelatonu.
Koncentraci v mol/dm3 přepočítáš na hmotnost v g/dm3 vynásobením příslušnou hmotností.
Podrobněji to nejde, neuvádíš podrobnější postup stanovení.
↑ DavidMath:
Třeba kolk jsi pipetoval ke stanovení, jestli jsi pipetoval přímo vodu nebo jestli jsi vodu v odměrné baňce ředil destilkou a v jak velké odměrné baňce a kolik jsi z ní pipetoval. Jaká byla spotřeba chelatonu a jaká jeho koncentrace.
Stanovení tvrdosti vody:
Po odpipetování 50 ml vzorku pitné vody, přidání pufru 4 ml (pH 10), indikátoru eriochromová čerň T, bylo titrováno odměrným roztokem Chelatonu3, přičemž jsem zaznamenával průměrné spotřeby tohoto roztoku:
Průměrná spotřeba Chelatonu 3 při titraci byla 1,75 ml.
Prý mám stanovit tvrdost vody tak, že látkové množství (n) vápníku se má rovnat látkovému množství Chelatonu 3
nCa = n Chelatonu
což je vzoreček třea c = n/V
Akorát jak vypočítám n, když neznám ani hmotnost, ani koncentraci?
↑ DavidMath:
Když znáš vztah, jeho úpravou dostaneš n(chel.) = c*V. A stále neznámé koncentraci toho chelatonu, takže nemůžeme poočítat. Až ji budeš mít, vypočítáš látkové množství chelatonu a tím i látkové množství Ca++.
To pochází z těch 50cm3, které jsi pipetoval.
Jenže já neznám koncetraci vody přeci. Je to voda, kterou jsem testoval z vodovodu. Takže její koncentraci neznám, tak jak mám vypočítat její látkové množství, když neznám ani koncentraci vzorku pitné vody?
Podívejte se, prosím, na úlohu 8 v protokolu - stanovení tvrdosti vody (na 4. straně). Tam máte to, abyste pochopil. Ještě jednou uvádím, že po odpipetování 50 ml vzorku pitné vody se přidal pufr 4 ml (10 pH), indikátor eriochromová čerň T a bylo tytrováno odměrným roztokem chelatonu 3, a moje spotřeba při titrování chelatonem byla 1,75 ml.
http://uiozp.ft.utb.cz/studmat/20149251 … oha_11.pdf
Pak mi řekli vyučující, že to vypočítám ze vztahu n chelatonu = n vápníku ... atd...
Jenže když neznám koncentraci vody, tak jak mám vypočítat n CHelatonu a jak vůbec?
Nerozumím...
Děkuji moc
Pokud to říkám dobře, tak z kroku 3 (standardizace chelatonem) viz. strana 3 úloha 3 v tom odkaze protokolu....
Tam jsem vypočítal skutečnou koncentraci CHelatonu 0,04878 mol/l , pokud je to ono, co je potřeba, tak koncentrace je tato? Tím pádem by vyšlo n 0,04878 mol/l * 0,05 l => n = 0,002439 ! Je to ono?
I když zase přece v úloze s tvrdostí vody neodměřuji 50 ml chelatonu, ale vody! Takže na co bych počítal krát * 0,05 l? Já tomu nerozumím
POkud chci tedy n Chelatonu, tak to je výpočet chelatonu z předchozích kroků (viz. protokol) 3 standardizace odměrného roztoku chelatonu 3 a tam je koncentrace dejme tomu 0,05 mol/l. Ale objem zde nebude přece 50 ml, ale kolik? Tím pádem budu znát n CHelatonu a také n Ca, protože n Chelatonu se rovná n Ca2+.
↑ DavidMath:
Takže máš chelaton o přesně určené koncentraci. Ten přidáváš do známého objemu vody tak dlouho, až indikátor změní barvu. To je okamžik, kdy přidávaný chelaton nemá už s čím reagovat, všechny ionty Ca++ a Mg++ jsou vázány v komplexu. Objem spotřebovaného chelatonu - spotřeba a jeho koncentrace umožňuje vypočítat látkové množství chelatonu vztahem n = c*V. Látkové množství chelatonu je stejné, jako látkové množství Ca+Mg v těch 50cm3 vody. Aby chelaton reagoval právě jen s vybranými ionty, přidávají se před titrací další roztoky pro úpravu prostředí, hlavně pH.
Znáš tedy látkové množství iontů Ca++ + Mg++. Pro určení tvrdosti vody se často jejích látkové množství násobí jen molární hmotností příslušné sloučeniny vápníku. Pokud se mají stanovit zvlášť koncentrace Ca++ a zvlášť Mg++, titruje se dvakrát za různých podmínek a s různými indikátory.
Takže to bude následovně?
n Chelatonu = n Ca2+
Přičemž koncentrace chelatonu je 0,05 mol/l, objem vody je 50 cm3 = 0,05 l.
c = n/V => n = c*V; n = 0,05 mol/l * 0,05 l = 2,5 x 10^-3 mol je látkové množství chelatonu, a zároveň stejně i látkové množství vápenatých a hořečnatých iontů, že?
Jak budu postupovat nyní, abych stanovil tvrdost vody výpočtem? Děkuji
A kam zakomponuji tu spotřebu chelatonu při titraci vzorku vody? Opět se v tom ztrácím. Spotřeba chelatonu byla 1,75 ml.
Nebudu tedy nakonec do výpočtu místo 0,05 litrů dosazovat tu spotřebu 0,00175 l?
Takže takto? cChel = 0,05 mol/l
Vspotřeba Chel = 1,75 ml = 0,00175 l
cChel = n : V =>
n = c . V = 0,05 mol/l . 0,00175 l = 8,75.10^-5 mol ???
jak dál postupovat?
↑ DavidMath:
Nahoře jsi psal, že koncentrace chelatonu byla 0,04878mol/dm3. Při spotřebě 1,75cm3 = 0,00175dm3
n(Ca++) = n(chel.) = 0,04878*0,00175 = 8,536*10^-5mol Ca++
c(Ca++) = n/V = 8,536*10^-5/0,05 = 0,001707mol/dm3 ve vodě. M(Ca++) = 40,078g/mol
cm(Ca++) = c*M = 0,001707*40,078 = 0,06842g/dm3 = 68,42mg/dm3
cm(CaO) = 0,001707*M(CaO) = 0,001707*56,077 = 0,09572g/dm3 CaO
cm(CaCO3) = 0,001707*M(CaCO3) = 0,001707*100,0869 = 0,1708g/dm3 = 170,8mg/dm3 CaCO3
Ano, jenže to jsem myslel, že musím počítat s koncentrací chelatonu, který jsem připravil já během Standardizace odměrného roztoku Chelatonu 3 - v protokolu http://uiozp.ft.utb.cz/studmat/20149251 … oha_11.pdf to je bod (krok) č.3, můžete se podívat. Tzn., že v tomto kroku 3 (Standardizace odměrného roztoku Chelatonu3), mi díky průměrné spotřeby 10,2333 ml vyšla skutečná koncetrace 0,04878 mol/l.
jenže s takovým chelatonem já přeci tvrodst vody nemám počítat, ne? Protože základní Chelaton 3, kterým se vždy titruje, provádí standardizace apod... má koncentraci 0,05 mol/l, takže se omlouvám a pokud to říkám správně, tak koncentrace Chelatonu 3 je tedy těch běžných a zadaných 0,05 mol/l...
Postup bude tedy jaký?
Děkuji moc... Můžete mi ten výpočet a postup výpočtu trochu i objasnit co vlastně počítám? Vím, že jsem se zaseknul u výpočtu, kdy jsem vpočítal jen látkové množství chelatonu, tím pádem se to rovná látkovému množství Ca2+. Jak postupovat dále, když znám jak n chelatonu, totožné s n Ca2+?
Děkuji... koncetrace chelatonu 3 je tedy 0,05 mol/l - pokud to tedy říkám správně, v protokolu na odkaze viz. tato informace strana 2 - chemikálie a činidla! Takže nepočítám s mou vypočítanou skutečnou koncentrací chelatonu 3 při standardizaci, ale počítám tvrdost vody z výchozí koncetrace chelatonu 3 0,05 mol/l, že?
Děkuji mnohokrát
Dosadil jsem místo 0,04878 mol/l tedy koncentraci chleatonu 3 ¨(viz. návod, pokud to říkám správně, ale nejspíš ano), tedy 0,05 mol/l
n Chelatonu = n Ca2+
n = V*c = 0,00175 (průměrná spotřeba chelatonu 3) * 0,05 (koncentrace chelatonu)
n = 8,75x10^-5
c(Ca2+) = n/V = 8,75x10^-5 / 0,05 litrů = 0,00175 mol/l
M(Ca2+) = 40,078 g/mol
cm(Ca2+) = c*M = 0,00175 mol/l * 40,078 g/mol = 0,07014 g/l = 70,14 mg/l
cm(CaO) = 0,00175 * M(CaO) = 0,00175 mol/l * 56,077 g/mol = 0,09813 g/l = 98,13 mg/l CaO
cm(CaCO3) = 0,00175 * M(CaCO3) = 0,00175 mol/l * 100,0869 g/mol = 0,1752 g/l = 175,2 mg/l CaCO3
Je to správně?
Jinak mám dotaz: Co je myšleno tím cm(CaO) a cm(CaCO3) ? Hmotnostní koncentrace?
Hmotnostní koncentrace ale vzniká nebo se vypočítá podle vzorce c = m/V ne? Hmotnostní koncentrace je i c = c*M ? TO vidím poprvé, hlavně proto, protože jsou tam dvě koncentrace v jedné rovnici cm a c => cm=c*M...
děkuji
Poté je další otázka, že vypočítanou stanovenou tvrdost vody mám vyjádřit v následujících jednotkách:
a) Počet mmol Ca/ 1 litr
b) Německé stupně [°dH] - počet mg CaO ve 100 ml vody
c) Francouzské stupně [°f] - počet mg CaCO3 ve 100 ml vody
d) Anglické (Clarkovi) stupně [°E] - počet grianů CaCO3 v 1 britském galonu vody... :-O
Netušíte, jak to převézt? :-)
Děkuji Vám mnohokrát
Pro látkovou koncentraci platí : c = n/V; látkové množství n = m/M => m = n*M
Pro hmotnostní koncentraci platí cm = m/V; dosadíme za m n*M a dostaneme
cm = n*M/V = (n/V)*M a za n/V můžeme dosadit látkovou koncentraci c. Pak cm = c*M.
Ostatně, vyplývá to z definice obou koncentrací. Látková koncentrace je látkové množství v 1dm3, hmotnostní koncentrace je hmotnost látky v 1dm3. Látkové množství převedeme na hmotnost vynásobením molární hmotností.
V tomto případě všechny tři látky - CaO, Ca(OH)2 a CaCO3 obsahují právě jeden atom Ca v molekule. Můžeme tedy psát, že
n(Ca++) = n(CaO) = n(CaCO3) = n(Ca(OH)2). Hodnoty látkové koncentrace budou tedy ve všech čtyřech případech stejné. Hodnoty pro hmotnostní koncentrace cm se budou lišít tak, jak se budou lišit molární hmotnosti jednotlivých látek. Nahoře jsi to tedy spočítal dobře.
A můžu ještě dotaz, jak to tedy převedu na ty stupně?
Vypočítanou tvrdost vody mám vyjádřit následovně:
a) Počet mmol Ca/ 1 litr
b) Německé stupně [°dH] - počet mg CaO ve 100 ml vody
c) Francouzské stupně [°f] - počet mg CaCO3 ve 100 ml vody
d) Anglické (Clarkovi) stupně [°E] - počet grianů CaCO3 v 1 britském galonu vody
Děkuji
↑ DavidMath:
°dH = cm(CaO)*0,1; °f = cm(CaCO3)*0,1
S tím °E ti neporadím, neznám anglické jednotky.
↑ DavidMath:↑ Jozka2:
Možná by bylo fajn uvést převod z imperiálních jednotek na SI jednotky, pak můžeme něco říct.
↑ DavidMath:
Možná to bude nepříjemné, ale nedá mi to.
Pokud studujete vysokou školu chemického směru a okamžitě si neseženete někoho, kdo vás naučí základy chemie, tak poletíte jak namydlený. Vaše mezery ve vzdělání jsou tak velké, že i když vám odpovíme na všechny vaše dotazy, tak vám to u zkoušky nebude pranic platné.
Tohle je jeden ze základních vztahů pro molární množství:
↑ DavidMath:
Látkové množství Ca++ jsi vypočítal jako látkové množství ze spotřeby chelatonu v mol/dm3.
0,00175mol/dm3 = 1,75mmol/dm3. Je to tvůj příspěvek s tou žlutou poznámkou, vzpomínáš?
↑ houbar:
A vy se nezlobte na mne, ale já všechny tyto primitivní vzorečky znám, já vám děkuji i přesto za napsání vzorečku pro výpočet n u koncentrace. Já vzorečky a vztahy jak vypočítat všechno vím. Jen se ptám vždy proto, jelikož si nejsem jistý. Bohužel kdybyste byli na naší škole, byli byste ve stejné situaci a kůži. To, že celý týden od rána do večera v kuse ve škole, do toho za týden desítky testů s šílenými podmínkami a nároky, a o víkendu vypracovávání několik desítek protokolů a na učení nezbývá čas. Všichni studenti si stěžují, hlavně z našeho oboru, že je to až nemožné a začaly se tím zabývat vyšší funkce a vedení, protože ostatní fakulty mají čas chodit ještě na kávy, diskotéky, já už dva roky nebyl venku, skoro nejím, nespím - takže se mi nemůžete divit, že nemám čas tady počítat nějaké příklady, se kterými si nejsem jistý nebo přemýšlet hodinu navíc nad něčím, co je sice jednoduché, ovšem díky málo času a nestíháním nad dalšími věcmi, je mi prostě jednodušší požádat rovnou o kompletní postup a výsledek, i když je to hnusné, snad mě chápete. Mí přiznivci mě chápou a všichni jsou už psychicky a fyzicky vyčerpaní. Ano, jistě, řeknete - ano, to je vysoká škola, ta není lehká a vybral jste si ji sám.
Ano, jenže tohle nemá s běžnou vysokou školou nic moc společného, to, že je to těžké, to neřeším - těžké je všechno, ale naučit se to dá. Ale v případě, že nemáte čas na učení skrze to, že každý si klade tolik nároků, kdy nemáte čas ani jíst, spát, ve škole od rána do večera, kdy už večer dojedete v 21:00 domů a učíte se na další den na velké množství testů, na které se nejde připravit na 100% a někdy ani na polovinu, mluví za vše. Víkendy volné nejsou už několikátý měsíc - vypracovávání nesmyslnýnch protokolů - kdyby dvou, ale ne 6 protokolů, kdy to je hrozně na dlouho, a navíc ještě na déle když nad tím musíte přemýšlet. O víkendu bych se měl učit na další týden na případné testy, ale to je zcela nemožné.
Nezlobte se na mě a za tak dlouhý text, ale trochu mě urazilo, že to berete tak trochu s lehkostí a nadsázkou a třeba ani nevíte, v jaké kůži jsme, i když jste třeba absolvoval vysokou školu, prosím, my studenti na "nejmenované" škole víme svoje a už nemůžeme.
Proto říkám, ptám se na každou hloupost, protože i kdyby to byla pravda, ano, skutečně nemám jak umět i základní věci, protože je toho tolik, že vlastně hned všechno zapomeneme - je to nesmyslně zorganizováno a je jasné, že si nebudu pamatovat nic, když do nás valí tolik informací, a všechny naráz se je naučit a vypracovat, nelze. Proto naposledy uvádím, je pro mě snažší poprosit rovnou o postup a výpočet s vysvětlením, než se zdržovat nad těmito věcmi, které jsou možná jednoduché, avšak záludné, a zdlouhavé, vyhledávat na internetu a přemýšlet o hodinu více. Pro mě je každá minuta zázrak.
Děkuji a nezlobte se, všechny vzorečky znám, a to, že se ptám, neznamená mou neznalost, spíše ,,nedoborovolná ne příliš velká příprava"...