Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V dnešní úloza jsme museli připravovat Pb(NO3)2 v okyselené destilované vodě, aby nevznikal málo rozpustný Pb(OH)2. Vypočítejte, při jaké hodnotě pH by se začal srážet Pb(OH)2 z 0,05 M roztoku Pb(NO3)2.
Děkuji mnohokrát všem
Součin rozpustnosti? Jaký?
Nevidím tam nic právě - úloha je kdyžtak k vidění zde: http://uiozp.ft.utb.cz/studmat/20149251 … oha_11.pdf
A daná otázka, na kterou se ptám, na konci protokolu (úlohy)
↑ DavidMath:
Tak budeme muset použít tabulky. pKs(Pb(OH)2) = 14,93 => Ks = 10^-pKs = 1,175*10^-15
Ks = c(Pb++)*c(OH-)^2 = 1,175*10^-15 => c(OH-) = √(Ks/c(Pb++)) = √(1,175*10^-15/0,05) = 1,533*10^-7
pOH = -log(c(OH-) = -log(1,533*10^-7) = 6,81; pH = 14 - 6,81 = 7,18
OK?
Děkuji moc, ale moc tomu nerozumím,
pH jsme v seminářích brali, ale že bychom tam měli odmocniny či třeba něco nadruhou či na několikátou?
Můžu poprosit o popis, co jsme vlastně počítali a proč?
A jak jste na to, prosím, přišel?
třeba to Ks je co? koncentrace kyseliny? A podle jakého vzorce počítáme - proč silnou kyselinu, zásadu....?!
Děkuji
Rozpouštění silných elektrolytů (na příklad solí) je možné popsat rovnicí
MaXb(s) = aM(+)(l) + bX(-)(l); ty náboje ber jen jako symbol pro kation a anion, nejde o skutečný počet nábojů. Jde o rovnovážný děj, ve kterém hrají rozhodující úlohu energie volných iontů ve srovnání s jejich energií v krystalové mřížce. Málo rozpustné soli mají tedy relativně pevnou krystalovou mřížku.
Rovnováhu je možné popsat rovnovážnou konstantou
K = [M+]^a*[X]^b/MaXb(s). Pokud jednotlivé členy vztahu nahradíme relací ke stndardnímu stavu (pro roztok (l) je standardní stav c=1mol/dm3; pevná fáze (s) je sama standardní stav = 1), přede rovnovážná konstanta do tvaru, který se nazývá součin rozpustnosti Ks:
Ks = c(M+)^a*c(X-)^b, což je rovnováha v nasyceném roztoku ve styku s pevnou fází rozpuštěné látky. Protože jde o málo rozpustné látky, pak koncentrace iontů v čistém roztoku jsou nízké a proto je možné použít koncentrace. Pokud jsou přítomné jiné ionty ve významných koncentracích, je nutné koncentrace nahradit aktivitami. Zbývá ještě dodat, že oba ionty nemusejí pocházet ze stejného zdroje, jako v tomto případě.
Součin rozpustnosti tedy popisuje rovnováhu v nasyceném roztoku. Koncentrace jednoho z iontů (nebo aktivita) určuje tedy maximální koncentraci druhého iontu, při které právě dojde ke vzniku pevné fáze. Je to podobné, jako u iontového produktu vody, kdy koncentrace H+ určuje koncentraci OH-. V našem případě je rovnováha vzniku Pb(OH)2 popsána rovnicí
Pb(OH)2 = Pb++ + 2OH-, proto Ks = c(Pb++)*c(OH-)^2. V tomto případě je koncentrace Pb(++) dána koncentrací rozpuštěného Pb(NO3)2 a výchozí koncentrace OH(-) je dána autodisociací vody c(OH-) = 10^-7.
Dosazením koncentrací do vztahu pro Ks zjistíme, že součin koncentrací by byl 0,05*(10^-7)^2 = 5*10^-16,
zatím co Ks(Pb(OH)2) = 1,175*10^-15, takže by se Pb++ nesrážel. Nahoře jsem vypočítal, že by ke srážení Pb(OH)2 docházelo při pH > 7,18. Když by měl roztok pH 7,2 , takže pOH - 6,8 => c(OH-) = 1,585*10^-7mol/dm3, pak c(Pb++)*c(OH-)^2 = 0,05*(1,585*10^-7)^2 = 1,256*10^-15, což je vyšší než Ks, takže by se Pb(OH)2 začal srážet.
V prvním příspěvku jsem se dopustil početních chyb. Už jsem to opravil. Pokud jsem tě nějak znejistil, tak se omlouvám.
Prosím, nic takového, jako ,,K = [M+]^a*[X]^b/MaXb(s)" jsem v životě neviděl a takové výpočty do protokolu uvézt proto nemohu, protože sám nevím, co znameají. Šlo by, prosím krok po kroku mi vysvětlit a dosazovat čísla a výpočty jako když se píše na tabuli zápis příkladu, který se počítá, dosazují se veškerá čísla daných známých a neznámých, abych v tom měl pořádek?
Otázka tedy zní, že v dnešní úloze jsme museli připravovat roztok Pb(NO3)2 v okyselené vodě, aby nevznikal málo ropustný Pb(NO3)2. Vypočítejte tedy, při jaké hodnotě pH by se začal srážet Pb(OH)2 z 0,05M roztoku Pb(NO3)2?
Můžu tedy poprosit krok po kroku bězným výpočtem? Tedy tzn. co první máme vypočítat, dosadit případné známé zadané věci, jako třeba 0,05 mol/l atd.... zkrátka abych věděl, kde a co počítám?
Děkuji