Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2016 18:42

dominiksep
Reputace:   

Magické čtverce

Ahoj, potřeboval bych poradit s následující úlohou:

Vypočtěte a doplňte následující čísla tak, aby vznikl magický čtverec, tj. aby součet čísel ve všech řádcích, sloupcích i obou úhlopříčkách byl stejný:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-10/99712_%25C4%258Dtverec.png

1. otázka samozřejmě zní popište množinu všech řešení soustavy co nejjednodušším způsobem, já si ale myslím, že by mi k tomu mohla dost pomoct odpověď na 2. otázku.

2. Ověřte, že magické čtverce tvoří vektorový prostor a najděte jeho dimenzi a bázi.

Co se týče dosavadního postupu, snažil jsem se jednotlivá políčka vyjádřit jako součet - jednotlivé prvky v řádku. To mi ale nevyšlo.
Díky,

#2 26. 10. 2016 19:02

vanok
Reputace:   742 

Re: Magické čtverce

Ahoj,
Si si isty, ze mas dobre zadanie?
Mas v tvojom stvorci 2 krat cislo 10...

Inac napr. tu http://www.magic-squares.net/order4list.htm
najdes poucne informacie.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 26. 10. 2016 21:48 — Editoval dominiksep (26. 10. 2016 21:49)

dominiksep
Reputace:   

Re: Magické čtverce

↑ vanok:
Ahoj, to není klasický magický čtverec (nejsou v něm jenom čísla od 1 do n*n), je to prostě jenom čtverec, ve kterém je součet čísel ve všech řádcích, sloupcích i obou úhlopříčkách stejný.

Zápatí