Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím Vás, nevěděl by někdo tuto úlohu?
Zadání:
V dnešní úloze jste stanovili vedle sebe obsah Ca2+ a Mg2+ iontů ve vzorku a měli byste tedy rozumět tomu, jak byl stanoven obsah samotných Ca2+ iontů. Vypočítejte, jaká rozpustnost [mg/ml] Mg(OH)2 a Ca(OH)2 ve vodných roztocích o pH 10 a 12?
Obsah iontů Ca2+ bylo 84,4 mg a obsah Mg2+ 54,08 mg.
Děkuji
↑ DavidMath:
Postup je úplně stejný, jako jsem ti ukázal u Pb(OH)2. Jen místo koncentrace kovu použiješ koncentrace OH-.
↑ DavidMath:
Když to máš počítat v závislosti na pH, tak ti asi nic jiného nezbude.
Ks(CaOH)2) = 3,715*10^-6; Ks(Mg(OH)2) = 1,122*10^-11.
Zbytek najdeš u té Srážlivosti při určitém pH.
↑ DavidMath:
Tak naposledy: Pro pH = 10 c(OH-) = 10^-4mol/dm3; pro pH = 12 c(OH-) = 10^-2mol/dm3
Ks(Ca(OH)2) = 3,715*10^-6; Ks(Mg(OH)2) = 1,122*10^-11
Ks(Ca(OH)2) = c(Ca++)*c(OH-)^2; při pH10:
c(Ca++) = Ks/c(OH-)^2 = 3,715/10^-6/10^-8 = 371,5mol/dm3 ; neskutečně velká koncentrace vyplývá z toho, že jde při disociaci do 1. stupně o silnou, tedy úplně disociovanou zásadu,, takže při tomto pH je maximální možná koncentrace c(Ca(OH)+) = c(OH-) = 10^-4 mol/dm3. Při vyšší koncentraci Ca(OH)2 by bylo nutně pH vyšší.
Při pH = 12: c(Ca++) = 3,715*10^-6/10^-4 = 0,03715mol/dm3 => cm(Ca++) = c*M =
= 0,03715*40,078 = 1,489g/dm3
Pokud voda obsahuje 0,0844g/dm3, nedojde při zvýšení pH na 10 či 12 ke srážení Ca++, pokud nebudou v roztoku přítomné anionty, tvořící méně rozpustné sooli.
c(Mg++) při pH = 10: c(Mg++) = 1,122*10^-11/10^-8 = 0,001122mol/dm3 =>
cm = 0,001122*24,305 = 0,02727g/dm3 = 27,27mg/dm3
Při pH = 12: c(Mg++) = 1,122*10^-11/10^-4 = 1,122*10^-7 mol/dm3; cm = 2,73*10^-6g/dm3
Pokud voda obsahuje Mg++ o cm = 54,0,8mg/dm3, vysráží se při pH = 10 přibližně polovina obsahu jako Mg(OH)2 a zbytková koncentrace Mg++ bude 27,27mg/dm3. Při pH 12 se vysráží Mg++ prakticky úplně, zbytková koncentrace bude 2,73 μg/dm3.
Toť vše. Odjíždím, takže přes výkend budu nedostupný. Musíš se s tím poprat sám, ale možná ti pomůže někdo jiný.
↑ DavidMath:Obsah iontů Ca2+ bylo 84,4 mg a obsah Mg2+ 54,08 mg.
Tahle informace ti ke spočítání úlohy nijak neslouží. Stačit by ti měl součin rozpustnosti a pOH.
Můžeme prosím, krok po kroku? Děkuji
Takže zadání je stejně:
V dnešní úloze jste stanovili vedle sebe obsah Ca2+ a Mg2+ iontů ve vzorku a měli byste tedy rozumět tomu, jak byl stanoven obsah samotných Ca2+ iontů. Vypočítejte, jaká rozpustnost [mg/ml] Mg(OH)2 a Ca(OH)2 ve vodných roztocích o pH 10 a 12?
Obsah iontů v této úloze jsem stanovil na 84,4 mg a obsah iontů Mg2+ bylo 54,08 mg
Můžete prosím popsat postup, jak postupovat při výpočtu?
děkuji mnohokrát - konečně je víkend a mám na to čas se podívat, jinak přes školu je zmatek a proto tomu nemám ani jak rozumět v takovém zmatku. Děkuji
↑ DavidMath:
Napište sem vztah pro součiny rozpustnosti Ca(OH)2 a Mg(OH)2. Bez toho se nedostaneme dál.
Jenže já nevím, co to znamená a nevím tedy, kde to hledat - viz. pracovní protokol s otázkami na konci, kterých se to týká. http://uiozp.ft.utb.cz/studmat/20149251 … oha_11.pdf
Napsal jsem jen to, co je zadané, tedy to, co jsem vypočítal, a to obsah Ca a Mg v miligramech [mg], jinak nevím, co mám dalšího uvézt nebo co je potřeba k tomu dál počítat? Vztah pro rozpustnost nevím, rozpustnost mám přeci vypočítat, takže ji neznám...
↑ DavidMath:
Pokud nevíte, co je to součin rozpustnosti, nemá smysl se touto úlohou zabývat, to je jako míchat maltu a nevědět, jak vypadá písek.
Skutečný obsah iontů nemá na jejich rozpustnost vliv. Rozpustnost je totiž veličina, která říká, kolik gramů pevné látky se rozpustí ve vodě, kde žádná tato látka ještě není. Rovnovážná reakce tohoto rozpuštění bude mít svou rovnovážnou konstantu, kterou je součin rozpustnosti. Více třeba zde: Odkaz
V daném případě tam jsou jiné látky, které mění pH. To se pak promítne ve výpočtu přes součin rozpustnosti. To si ukážeme, až sem napíšete vztah pro ony součiny rozpustnosti.
↑ DavidMath:
Kompletní výpočet pro oba ionty včetně závěrů jsem ti napsal 27.10 8:43, tedy o kousek výš.
Vysvětlení součinu rozpustnosti a práce s ním jsem ti napsal tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=94510
Zřejmě nic nevíš o rovnovážných konstantách obecně. Součin rozpustnosti je speciální případ rovnovážné konstanty, podobně jako iontový produkt vody, disociační konstanty a řada dalších. Chtělo by to nějakou učebnici obecné chemie.
DavidMath napsal(a):
My se ale nic o součinu rozpustnosti neučili
Tak se to naučte sám. Chodíte na VŠ, tam se již očekává nějaká forma samostatnosti. Mimochodem, rovnovážné konstanty a součin rozpustnosti se běžně učí na SŠ, takže pokud Vám to na VŠ neřekli, tak počítali s tím, že to už víte.
Ať hledám jak hledám, součin rozpustnosti vápníku nemohu nalézt, nalézám jen nějaké vzorečky, kterým moc nerozumím.
Respektive: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Sou … zpustnosti
I když je vzoereček jasný, prvnotně má být napsána rovnice. Jenže jaká rovnice?
Tady reaguje nejspíš Mg(OH) 2 s něčím a Ca(OH)2 s něčím ve vodných roztocích o pH 10 a 12.
Jenže nevím, s čím přesně reagují, takové záležitosti vidím poprvé, takže během učení do večera stíhat ještě něco, čemu absolutně nerozumím, je už nad mé síly. Už to dělám druhý týden a pořád nevím co to vlastně mám počítat...
Takže asi mi nikdo neporadí, téma můžeme uzavřít.
↑ DavidMath:
Kompletní výpočet pro oba ionty včetně závěrů jsem ti napsal 27.10 8:43, tedy o kousek výš na této stránce. Tak si jej podle data a času najdi.
Ks(Ca(OH)2) je součin rozpustnosti Ca(OH)2. Potřebná rovnice je rovnice elektrolytické disociace, tedy rozpadu pevné látky na ionty ve vodném roztoku:
Ca(OH)2 ⇔ Ca++ + 2OH-
Podobné je to pro Mg(OH)2, ale hoodnoty Ks jsou výrazně odlišné.
↑ DavidMath:
Ono nejde o to, že ti nikdo nechce poradit. Ono jde o to, že jak ty sám píšeš, tomu absolutně nerozumíš. Abys byl schopen pochopit to, co bychom ti řekli, tak bys potřeboval tak semestr opakovacího kursu SŠ chemie.
Vápník nemá součin rozpustnosti. To nikdo nechce, my chceme součin rozpustnosti pro Ca(OH)2, vztah a číselnou hodnotu.
Jinak se koukni na příspěvky ↑ Jozka2:, všechno tam má napsané.