Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s příkladem: Ze 40 žáků jich 70 % umí anglicky. Postupně oslovujeme náhodně vybrané žáky a zjišťujeme, zda umí anglicky (žádného se neptáme opakovaně). Náhodná veličina udává, na kolikátý pokus jsme našli žáka, který umí anglicky.
Otázky zní: Jaké rozdělení má tato veličina? Určete hodnotu pravděpodobnostní funkce v bodě 3 a distribuční funkce v bodě 3.
Myslím si, že se jedná o geometrické rozdělení. Ale teď nevím, zda správně počítám pravděpodobností funkci v bodě 3. Počítám:
, protože nejméně musím oslovit jednoho studenta.
A u distribuční funkce mám počítat
Děkuji za pomoc.
↑ p.r.i.n.cess:
Dobrý den.
Řekl bych, že to na geometrické rozložení nevypadá: Pravděpodobnost 0.7 platí jen při prvním pokusu, s každým nepříznivým pokusem roste až se ve 13. pokuse = 1 (lze po sobě narazit na max. 12 žáků neovládajících angličtinu, 13. už musí být s jistotou angličtinář). Problém je v tom, že vybrané studenty už "nevracíme" (žádného se neptáme opakovaně), jednotlivé pokusy tudíž nejsou nezávislé.
↑ Jj:
Děkuji za odpověď. Pokud to tedy není geometrické rozložení, jaké rozložení by to mohlo být? V nápovědě k příkladu mám na výběr z binomického, geometrického, hypergeometrického a jiného rozdělení. Hypergeometrické rozdělení jsem vyloučila. Binomické rozdělení by to bylo např. při zadání: Náhodně vyberu 4 žáky. Náhodná veličina udává, kolik jich umí anglicky. Ale když hledám, na kolikátý pokus najdu žáka, který umí anglicky, tak náhodná veličina nemá binomické rozdělení. Nebo se mýlím?
↑ p.r.i.n.cess:
O hypergeometrické rozdělení zřejmě přímo nejde, ale řekl bych, že se to na něj dá "naroubovat".
Zhruba:
- spočítat podle něj pravděpodobnost, že prvních n pokusů bude neúspěšných (tzn. z 28 angličtinářů ve 40-ti místné skupině nevytáhnu v n tazích žádného),
- hned následující pokus bude úspěšný (tzn. z 28 angličtinářů ve skupině o (40-n) žácích vytáhnu v jednom tahu právě jednoho),
- tyto pravděpodonosti vynásobit.
↑ Jj:
Děkuji za objasnění, moc jste mi pomohl.
Stránky: 1