Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobré odpoledne,
chtěl bych vás poprosit o radu, jakým směrem se mám vydat při řešení tohoto příkladu.
Posloupnost přirozených čísel a_{1},a_{2},a_{3},... splňuje pro každé přirozené n ≥ 1 tři možnosti:
a_{n}+a_{2n}=a_{3n}
a_{n}+a_{3n-1}=a_{2n}+a_{2n-1}
a_{n}+a_{3n+1}=a_{2n}+a_{2n+1}
Přitom víme, že všechny čtyři členy a_{1},a_{14},a_{17},a_{21} jsou prvočísla.
Dokažte rovnost a1995 = a2000.
Je to příklad ze středoškolské matematické olympiády, ale za boha nevím, jak postupovat. Předem díky za každou pomocnou ruku.
↑ kolda713:
Ahoj.
Ktorý ročník olympiády?
↑ vanok:
S veškerou úctou, kolega ↑ kolda713: požádal o pomoc. Pokud se Ti nelíbí jeho slovník, stěžuj si u administrátora. Pokud místo pomoci chceš moralizovat, najdi si jiné forum.
Nebudu komentovat tvůj výrok o vyhazování ze školy. Spíš by mě zajímalo, co konkrétně je tak necivilizované aby to mohlo urazit (jak píšeš ty) oběti barbarských akcí. Jestli jde o ten LaTeXový zápis, tak se omlouvám, nikdy jsem s ním nedělal a nějak se mi to rozhodilo. A kdyby si mi třeba mohl pomoci s tím příkladem, budu ti také velmi vděčný (každopádně by to bylo zajímavější než dohady o mém slovníku).
Mám tam pozdrav, prosbu, poděkování. Skutečně nevím, co by z toho mohlo někoho urazit. Každopádně, tohle vlákno je asi ztracené, takže ti velmi děkuji. Označuji jako vyřešené a zakládám nové, kde jak doufám se bude spíše řešit matematika.
↑ Al1:
Mockrát děkuji za pomoc. Příspěvek jsem přidal a nevšiml si tvého komentáře. Teď už si jdu vesele počítat.
A jak mi bylo naznačeno tak kolegu vanok rozčílilo moje rouhání v původním příspěvku. To jsem skutečně v úmyslu neměl. Je to celkem běžně používaná fráze a nenapadlo mě, že by mohla někoho popudit. Kdybyste to pane kolego napsal na začátku, mohli jsme si tohle celé ušetřit :-)
Stránky: 1