Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, narazila jsem na jeden příklad kde si přesně nevím jak dojít k výsledku.
Zadání: Teplota kapalného helia je
, teplota kapalného dusíku je
. Určete tyto teploty v kelvinech a stanovte o kolik je teplota kapalného dusíku vyšší ve
a v kelvinech.
Rozdíl ve stupních jsem zvládla, ale nevím moc, zda jsem správně převedla stupně na kelviny, protože mi nevychází výsledek :)
v kelvinech 
v kelvinech 
Výsledek by měl být 
Děkuji za radu
Výsledek číselně vychází stejně jestli odečtu od sebe stupně nebo kelviny, jen jsem spíš nepochopila zadání v tom smyslu, že se má udělat rozdíl ve stupních a ten pak jenom převést na kelviny. Jinak to mám ze skript Fyzika cvičení, příklady, problémové a testové úlohy Vilém Mádr
http://aleph.nkp.cz/publ/skc/006/60/71/006607100.htm
↑ Orbuth:
děkuji, na odkazu bohužel je jen náhled na obsah, celou sbírku neprohlédnu. Ale pokud jde o zadání
Teplota kapalného helia je
, teplota kapalného dusíku je
. Určete tyto teploty v kelvinech a stanovte o kolik je teplota kapalného dusíku vyšší ve
a v kelvinech.
tak, jak jsi provedla: teploty v kelvinech, a rozdíly teplot v kelvinech (77,15-4,15=73K), rozdíly teplot ve
(-196-(-269)=73
) - o kolik je teplota vyšší? Od teplejšího odečtu chladnější, není nutné používat absolutní hodnoty.
Ovšem převod dle kolegy ↑ Cheop: by pokračoval kontrolou, že
(kelvinů) by měla být teplota kapalného dusíku v kelvinech, což určitě neplatí.
Velká diskuse byla např. zde. Ve Tvém zadání a ve výsledku bych viděla nějaké nedorozumění, které by chtělo ověřit přímo u autora sbírky nebo u toho, kdo vám úlohu zadal. Jen cvičný převod hodnoty rozdílu v
na
(nebo naopak) by napáchal akorát škodu. Tedy úlohu můžeme chápat jen jako "o kolik je teplota kapalného dusíku větší" a ukázání, že rozdíl teplot je číselně stejný bez ohledu na jednotky. Souhlasíš? Děkuji.