Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
co napíšu nestojí na zcela přesných pojmech a definicích - jak je to občas ve statistice obvyklé. Zkoumám jev, kterého si lze všimnout např. ve vrcholovém sportu - a sice že mezi nejlepšími vyniká jeden (zcela nejlepší), který často výrazně převyšuje ostatní. A teď jde o to, jak tuto situaci matematicky podchytit.
Napadá mě: zvolit dostatečně velký vzorek čísel (např. 1000) z normálního rozdělení (předpokládám, že kvalita sportovce - ať už je to cokoli co lze lineárně uspořádat - se řídí normálním rozdělením) a např. uvažovat 10 největších hodnot a odvodit, že např. rozdíl mezi první a druhou je zpravidla značně (několikrát) větší než rozdíl mezi druhý a třetím, třetím a čtrtým, apod.
Případně lze postupovat jinak, návrhům se nebráním.
↑ check_drummer:
Jestli jsem dobře pochopil Tvůj přístup, tak je to něco takového:
Nechť
klesající posloupnost měr kvality deseti nejlepších sportovců.
1. Sportovce 1 prohlásíme za vynikajícího stupně
, pokud
a definujeme 
Můj alternativní návrh:
2. Místo stupně
definuji
Pak sportovce 1 prohlásíme za vynikajícího stupně
. Je-li
, je to návrh ad 1). Je-li
, pak kvalitativní rozdíl mezi prvním a druhým je větší než rozdíl mezi druhým a desátým.
↑ Pavel:
Ahoj, já to kriterium nějak přesněji nespecifikoval, ale ten můj nástin je to, co píšeš. Tvoje kriterium je také zajímavé. Možná by tedy stálo za to spočítat, jaké hodnoty k a
lze očekávat, když ta čísla vybereme z normálního rozložení. (Další věc k diskusi je, zda se sportovní kvality tímto rozložením řídí, ale předpokládal bych pro jednoduchost, že ano.)