Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych poradit jestli jsem vybrala správné korektní zápisy. Nejsem si úplně jistá, jestli v oboru hodnot může být (1,0) -(jestli by to nemělo být (0,1) a také jsem se nikde nesetkala s tím že funkce neexistuje. Moc děkuju:)
ahoj ↑ Ludmila:,
interval by měl mít jako první dolní mez, takže ten první zápis bych za korektní nepovažoval. Funkce sice nemusí existovat, ale nelze to zapsat rovnítkem a přeškrtnutým kvantifikátorem - nekorektní. Definiční obor sice může mít jen jeden prvek, ale je to v každém případě množina, není to číslo - zápis D(f)=1 je nekorektní.
↑ Ludmila:Uvedom si, ze na oboch stranach rovnosti musi byt objekt toho isteho typu. Cislo sa moze (a nemusi) rovnat cislu, mnozina mnozine a podobne. Cslo 1 a mnozina
su rozne objekty a NEROVNAJU SA. Neda sa ani hovorit o rovnosti trojuholnika a cisla, mnoziny a cisla, lebo to su objekty roznych typov. Prejdi si z tohoto hladiska este raz cele cvicenie.
Ahoj.
Osobně mám mírné výhrady ke korektnosti uvedeného testu.
Bylo by, myslím, vhodné v jeho úvodu uvést nějaké předpoklady, např. že f je reálná funkce reálné proměnné,
D(f) její definiční obor, H(f) obor jejích funkčních hodnot. Protože např. v teorii množin i číslo je množina a může
tedy být definičním oborem či oborem hodnot nějakého zobrazení.