Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hezký večer,
už několik hodin se snažím vyřešit a především dokázat příklad matematickou indukcí (a jakožto čerstvý vysokoškolák jsem naprosto v pasti). Nyní jsem se ale dostala do fáze, kdy si nejsem jistá, zda je už důkaz hotov, či nikoliv. Celý příklad zde nebudu zbytečně uvádět (mám ho spočítaný, už pouze potřebuji dokázat poslední část, jestli vůbec).
Zasekla jsem se v této části (indukčního kroku):
Potřebovala bych dokázat, že číslo 7 dělí
. Mocnina
při tom znázorňuje liché číslo, jakožto obecně daný fakt. V tomhle kroku jsem se zasekla a nevím, co s tím mám dělat. Logicky totiž vyplývá, že když čtverka i trojka budou na stejnou lichou mocninu, jejich součet bude vždy dělitelný sedmi. Mohl by mi někdo poradit, zda dělitelnost sedmičkou opravdu potřebuji dokázat a případně jak? Už si opravdu nevím rady.
Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
↑ Weyney:
Dobře, zmátl mě ten indukční krok v závorce. Předpokládáme, že x je přirozené číslo
pro x=1 platí
pro x=k dostaneme předpoklad, že
je dělitelné sedmi
pro x=k+1 dokazujeme, že
je dělitelné sedmi.
Provedeme úpravu

První člen součtu je dělitelný sedmi a výraz v závorce také - využili jsme indukční předpoklad.
↑ Weyney:
Je indukce nutná? Pokud ne, existuje mnohem jednodušší důkaz dělitelnosti 7.
↑ Pavel:
Indukce určitě nutná není, spíš naopak. V příkladě (celkovém, který zde nepíšu) indukce právě využívám a dostala jsem se v ní k výrazu, který zde uvádím (a ten bych ráda nějak upravila dál, aby z něj vyplynulo, že je opravdu dělitelný sedmi).
Omlouvám se za svou neschopnost lepšího vyjadřování, ale po tolika hodinách počítání jsem už zmatená jak lesní včela.
↑ Weyney:
Použij vzorec
kde
je liché číslo. Pak se ukáže, že výraz v první závorce bude roven 7. Zbytek je pak jasný.