Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
prosím, jaký je postup pro výpočet příkladu limity:
\mathop{\lim}\limits_{a \to \4}\frac{\sqrt{3x}-3}{x^2-9}
záhadou mi jsou všechny limity, kde se x blíží k nějakému reálnému číslu. Když bylo v příkladech +/-nekonečno, vždy šlo x s největší mocninou vytknout, pak dosadit a bylo. Tady mi nejde
Předem děkuju.
↑ jendula11:
Pokud se nemýlím, tak L´Hospital.. to je podíl derivací. Můžu poprosit o postup?
↑ lukaszh:
omlouvám se, x se má blížit ke třem..
(jak se docílí toho, aby se ten vzoreček tak pěkně zobrazil, černé na bílém?)
↑ Jamil:
Nerozumím tomu, jak jsi se dopracoval k výrazu 0/0. Chápu naopak dobře reakci kolegy lukaszh. Navíc není pravda, že l'Hospital je podíl derivací.
To je totéž, jako bych tvrdil, že Komenský je škola a já jsem oscilující nekonečná řada a někdo jiný třeba zažehnutý atomový reaktor. Takto to nelze jednoduše psát ...
:-)
↑ Jamil:
Dál už to zderivuješ a dosadíš?
PS: Původně ti u limity chybí zapsat, že x jde ke třem.
EDIT:
Marian(ův) příspěvek se mi opravdu velmi, ale velmi líbil a moc mne pobavila oscilující řada a zažehnutý reaktor - pozdravuji a tleskám :-)
↑ Jamil:
Klikni pod oknom, do ktorého píšeš na tlačidlo TeX a
[ tex] sem si napíš vzorec [/ tex]
Teraz stačí dosadiť.
↑ Jamil:
V zadání máš napsáno: limita pro a jdoucí ke čtyřem z "výraz". Jsi si opravdu jistý/á, že jde o správné zadání? Jinak už ti to nahoře vyřešil lukaszh.
PS: Uzavři ten zápis, limty mezi tagy, které ti proadil lukaszh, jen vynech ty mezery, které ti tam napsal..
EDIT: Zdravím lukaszh, jsem moc pomalý -)..
Stránky: 1