Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Mohli byste mi, prosím poradit ohledně výpočtů obecně a konkrétně k tomuto příkladu, jak se vypočítává teoretický výtěžek?
Mám smíchat 30cm3 methanolu, 0,1 molů benzaldehydu a 0,05 mol acetonu. Vznikne tímto dibenzylidenaceton.
Z informace 0,1 molu benzaldehydu jsem si vypočítal jeho hmotnost a objem - tj. 10,61 g a 11,03 ml benzaldehydu. Z informace 0,05 mol jsem si vypočítal kolik ho je potřeba přidat (hmotnost, objem) - a to mi vyšlo 2,9 g a 2,3 ml.
Nyní mám vypočítat teoretický výtěžek, kolik tedy vznikne Dibenzylidenacetonu v přepočtu také jak na hmotnost tak objem. Prvotní je důležité spočítat hmotnost, na objem už je jednoduché přepočítat z hustoty a známé vypočítané hmotnosti.
Problém ale je, že nepoznám z reakce, co je pouze reaktant nebo zkrátka co s čím reaguje. Protože nevím, jestli Dibenzylidenaceton má látkové množství totožné s Benzaldehydem nebo totožné s acetonem. Co je v tomto případě jen přebytek a co je reaktant či jak to nazvat?
Ptám se tedy konkrétně na tento příklad a celkově i obecně, kdykoliv se potkám s nějakými rovnicemi, budu znát látkové množství nebo si jej vypočítám výchozích dvou látek, ale musím zjistit teor. výtěžek látky třetí (vzniklé). Vím, že vzniklá látka (v tomto případě dibenzylidenaceton) má vždy stejné látkové množství, jako látka, s kterou reaguje, ovšem jak poznám, která to je? Ta první nebo ta druhá?
V tomto příkladě tedy bude mít Dibenzylidenaceton látkové množství buď 0,1 mol (jako benzaldehyd) nebo 0,05 mol (jako aceton).
Jen nevím, jak poznat, jaká látka to bude?
Děkuji
Zdravím,
v první řádě je třeba přesně napsat rovnici reakce a tuto rovnici vyčíslit. Podle rovnice určíme v jakých stechiometrických poměrech mohou látky reagovat (teoreticky) a až dle vyčíslené reakce stanovíme, která sloučenina ze zadání byla pouze prostředím (pokud ano), které se skutečně účastnily v reakci a pokud je některá sloučenina v přebytku, tak podle této sloučenina počítat nebudeme. Musím najit sloučeninu, která byla v nedostatku:
Mám smíchat 30cm3 methanolu, 0,1 molů benzaldehydu a 0,05 mol acetonu. Vznikne tímto dibenzylidenaceton.
Začni, prosím, přesným zápisem reakce, děkuji.
Já reakci napsanou mám, vyčíslená je - tedy neobsahuje žádné koeficienty.
Já se spíš ptal celkově na to, jak poznám, co do teoretického výtěžku použít. Jak poznám, která je reaktantem a která je jen přebytkem a tím pádem nevím, který z nich (0,1 nebo 0,05 molů) použít do vzorce teoretického výtěžku, protože jistě bude obsahovat látkové množství jedné z látek.
Viz foto - předběžně jen tužkou doplněné, co je potřeba... Jinak nevím právě, kolik moů vzít, jestli toho benzaldehydu nebo toho acetonu. A obecně jak to poznám i kdekoliv při reakci - co je přebytek a co reaktant a pokud to poznám, u kterého ze dvou použiji látkové množství pro výpočet vzniklého produktu?
Snad to půjde přečíst, píšu rychle, tužkou - jen provizorně, než to přepíšu propiskou... 
↑ DTBChemie:
děkuji.
vyčíslená je - tedy neobsahuje žádné koeficienty.
nějaké obsahuje: koeficienty jsou 2...+1...=1...+2H2O
Zápis reakce říká, že 2 mol benzaldehydu reaguje s 1 mol acetonu za vzniku 1 mol dibenzylidenacetonu (je jasné, odkud jsem to vyčetla? Pokud ano, tak stechiometricky (teoreticky) máme reakční poměr reaktantů 2:1, dle zadání máme míchat 0,1 mol benzaldehydu a 0,05 mol acetonu (tedy 0,1:0,05 po úpravě je 2:1). Pokud se podařilo navážit přesně vypočtené množství, potom žádný z reagentů není v přebytku a teoretický výtěžek lze počítat podle kteréhokoliv reaktantu.
Teoretický výtěžek tedy lze počítat z trojčlenky:
z 2 mol benzaldehydu vzniká 1 mol dibenzylidenacetonu
z 0,1 mol benzaldehydu vzniká x mol dibenzylidenacetonu
nebo také z trojčlenky, postavené na acetonu - oboji je možné, jelikož žádný z reaktantů není v přebytku. Výpočet teoretického výsledku ukončíme přepočtem látkového množství dinebzylidenacetonu na hmotnost (viz vzorce, co používáš).
co je přebytek a co reaktant
reaktant je to, co je v rovnici nalevo. Přebytek reaktantu je tehdy, když skutečné látkové množství je větší, než to co vidíme jen ze zápisu reakce (tedy v našem případě by přebytkem bylo např. 0,15 mol benzaldehydu reaguje s 0,05 mol acetonu. V takovém případě by trojčlenka musela být postavena na acetonu (jelikož je v nedostatku).
Je to tak přehledně? Děkuji.
↑ DTBChemie:
dodatek: A hlavně nepočítej objem dibenzilidenacetonu, protože je to za lab. podmínek pevná krystalická látka - tam je objem na nic, počítej pouze hmotnost
↑ heterocyklista:
Je tam napsán v tabulce objem, tak jej vypočítám. Vypočítává se vždy a chtějí to po nás. Ono i když se jedná o pevnou látku, když ji vezmete a nasypete třeba do nějaké nádoby, i tak můžeme mluvit o objemu, protože má určitou kapacitu, jako je objem. Je to sice nelogické, ale v podstatě je to to samé, jako když velmi rozmixovaný cukr na mikro zrníčka dáme do odměrky v kuchyni, kdy naměříme 100 ml cukru, bude to samozřejmě v hmotnosti mnohem více. Takže i tak jej vypočítám ;) Ale díky za poznatek
↑ jelena:
Super, díky
Je zvláštní, že když jsem to četl poprvé včera, pochopil jsem to hned. Dnes už mi to nemyslí opět.
Já počítal s 0,05 mol dibenzylidenacetonu - tedy m = n*M = 0,05 mol * 239,29 g/mol = 11,96 g je teoretický výtěžek Dibenzylidenacetonu!
Jen teď uvažuji, že bych klidně mohl použít i výpočet s 0,1 mol - to by tím pádem vyšlo ale m = n*m = 0,1 * 239,29 = 23,93 g ...
Pořád nevím, nebo nejsem si zcela jist, které látkové množství jaké látky použít pro výpočet teor. výtěžku.
Vy jste napsala, že reakce probíhá v poměru 2:1, což chápu, zkrátka probíhá v poměru 0,1 mol : 0,05 mol...
-> vznikne 0,05 mol. (0,1 (benzaldehyd) - 0,05 (aceton) = 0,05 mol (dibenzylidenaceton)) i když je to nesprávně, sčítáním a odčítáním to asi nefunguje.
Ale říkám správně, že vždy bude látkové množství stejné s tím, co je ve výchozí rovnici, že? n(látky) před reakcí = n(vzniklé látky)... Jen nevím přesně které a proč. Vždy ta, která je v menším poměru? v tomto případě acetonu?, tedy ta, která nikdy není v přebytku, bude výchozí látkou pro výpočet teor. výtěžku?
↑ DTBChemie:
také děkuji, ale bohužel, dost to zmatkuješ. Pokud máme před sebou vyčíslenou reakci (viz Tvůj papír a můj zkrácený přepis 2...+1...=1...+2H2O), tak z reakce vyčteme, že:
2 mol benzaldehydu reaguje s 1 mol acetonu,
ze 2 mol benzaldehydu vzniká 1 mol dibenzylidenacetonu
z 1 mol acetonu vzniká 1 mol benzylidenacetonu
(dokonči popis o vzniku 2 mol H2O)
V tomto okamžiku o žádném přebytku nebo nedostatku nemůžeme mluvit, protože dle reakce máme pouze stechiometrické (teoretické, dle reakce) vztahy mezi samotnými reaktanty a mezi reaktanty a produkty, nebo mezi produkty (vzniká 1 mol dba a 2 mol H2O).
Když dostaneme zadání, ve kterém jsou udána látková množství (nebo hmotností) reaktantů, vždy kontrolujeme, zda některý z reaktantů není vůči druhému v přebytku. Zde totiž mohu povídat zcela libovolně: smícháme 5 mol ba + 1 mol a. Ovšem 1 mol a(cetonu) potřebuje pro úplnou reakci k sobě 2 mol ba. Tedy 5 mol ba je míchat zbytečně, je to v přebytku, podle toho počítat nemůžeme další výpočty. Vypočteme všechno jen podle acetonu, který se vypotřebuje úplně.
Teď jsme měli zadání 0,1 mol ba a 0,05 mol a. Když 1 mol a potřebuje k sobě 2 mol ba (tedy vždy dvojnásobek mol), potom 0,05 mol a potřebuje k sobě 0,1 mol ba. Tak to máme, všechno v pořádku, žádný z reaktantu není v přebytku. Můžeme počítat výtěžek podle ba a sestavíme trojčlenku:
z 2 mol ba vzniká 1 mol dba
z 0,1 mol vzniká x mol dba
----------------------------
x=0,05 mol dba.
A trojčlenka podle acetonu:
z 1 mol a vzniká 1 mol dba
z 0,05 mol a vzniká y mol dba
----------------------------------
y=0,05 mol dba.
Ať jsme počítali dle ba nebo dle a, výstup dba musí být stejný (x=y) a je to 0,05 mol. Je tomu rozumět? A i kdyby bylo, sežeň si, prosím, SŠ sbírky úloh z chemie, projdi vzorové a propočti úlohy, jinak se těžko budeš zbavovat těchto "správných tvrzení"
Ale říkám správně, že vždy bude látkové množství stejné s tím, co je ve výchozí rovnici, že? n(látky) před reakcí = n(vzniklé látky)...
to by platilo, pokud koeficienty pře reaktantem (podle kterého počítáš) a produktem jsou stejné, což zrovna ve Tvé rovnici nemáš. Zkus pokračovat, děkuji.
DTB....
Nie, nie, nie !!!! v chémii počet mólov reaktantov sa nemusí rovnať počtu mólov produktov.
Napr.
3H2+N2 <==> 2NH3
4 móly sa nerovná 2 mólom
Zákon zachovania mólov neexistuje.
(Existuje ale "zachovanie" atómov, dokiaľ sa do toho "nezastarajú" jadrové reakcie :-))
↑ jelena:
Tak zkusím pokračovat:
Z 2 mol benzaldehydu vzniká 2 mol vody
z 1 mol acetonu vznikne 2 mol vody
Teoretický výtěžek mi vyšel 11,965 g Dibenzylidenacetonu
Protože Dibenzylidenaceton je v poměru s vodou 1:2 (dibenzylidenaceton:voda)
Přičemž to uděláme buď pomocí trojčlenky jak jste psala => y= 0,05mol dibenzylidenacetonu nebo z poměru té reakce 1:2 => 0,05:0,1 (dibenzylidenaceton:voda) - takže 0,05 mol * molární hmotnost dibenzylidenacetonu (239,29g/mol) = 11,965 g
Je to tak?
Děkuji
↑ DTBChemie:
Nedá mi to, abych nepřispěl. Mějme obecnou rovnici
aA + bB = cC + dD; malá písmena jsou stechiometrické koeficienty, velká písmena oznaČUJÍ látky. Pro stechiometrický poměr platí, že
nA/a = nB/b = nC/c = nD/d ; rozhodující je ten z reaktanů, pro kterí je jeho člen nejmenší. Ten určujé spotřebovaná látková množství ostatních reaktantů i látková množství vzniklých produktů. Na příklad syntéza amoniaku . Reakce N2 + 3H2 = 2NH3 . Mějme směs 3 molů N2 a 3 molů H2. Pak N2: 3/1 = 3; H2: 3/3 = 1
Rozhodující je látkové množství vodíku, to bude určovat spotřebu dusíku i látkové množství vzniklého amoniaku.
n(H2)/3 = 3/3 = 1 => n(N2) = 1 mol, dva moly jsou nadbytkem; n(NH3)/2 = n(H2)/3 =>
n(H2) = 2*3/3 = 2 moly amoniaku vzniknou.
Na jiném místě tady byla rovnice
3Cu + 8HNO3 = 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O a mělo se počítat, kolik Cu a HNO3 je třeba na vznik nějakého množství NO:
n(NO)/2 = n(HNO3)/8 = n(Cu)/3; Pro vznik 1 molu NO potřebujeme
n(NO)/2 = n(HNO3)/8 => n(HNO3) = 8*n(NO)/2 = 4*n(NO)
n(Cu)/3 = n(NO)/2 => n(Cu) = 3*n(NO)/2
Tohle velmi pomůže jak ke zjištění přebytku některých reaktantů, tak k výpoštu teoretického produktu.
Stačí?
↑ Jozka2:
Tak ale když i Jelena uváděla, že y = 0,05 molů dibenzylidenacetonu, což sedí a souhlasím, tak prostě tak či tak mi stále vyjde teoretický výtěžek, jak jsem psal, 11,965 g... Tak kde je chyba? Já bych řekl, že to mám spočítáno správně, žádnou chybu nikde nevidím, tak nevím
Jinak děkuji za vysvětlení, budu si to pročítat a přemýšlet nad tím, vždy, když budeš čas...
↑ Jozka2:
Zdravím a děkuji, já se právě pokouším přimět kolegu, aby se nesnažil hledat vzorce (a schémata typu nA/a = nB/b = nC/c = nD/d), jelikož má pocit, že jsou desítky vzorečků (viz citát) a když dlouho bude zkoušet, tak snad na některý vhodný natrefí :-) Já ještě učiním pokus dotáhnout mé povídání do nějakého závěru a potom s kolegou pokračujte.
↑ DTBChemie:
pokračování o vodě bylo pouze doplněním, co všechno ze zápisu rovnice šlo vyčíst (např. pro účely dotazu "určit hmotnost vznikající vody). Vodu tedy necháme raději.
Protože Dibenzylidenaceton je v poměru s vodou 1:2 (dibenzylidenaceton:voda)
Přičemž to uděláme buď pomocí trojčlenky jak jste psala => y= 0,05mol dibenzylidenacetonu nebo z poměru té reakce 1:2 => 0,05:0,1 (dibenzylidenaceton:voda) - takže 0,05 mol * molární hmotnost dibenzylidenacetonu (239,29g/mol) = 11,965 g
S tímto bohužel se jen zamotáš. Počítej pouze teoretické výtěžek dibenzylidenacetonu buď z trojčlenky:
x=0,05 mol dba a přes Mr (dba) přepočet na hmotnost
Nebo z trojčlenky:
y=0,05 mol dba a přes Mr (dba) přepočet na hmotnost.
Jestli toto je pochopeno, přejdi k formalizovanému zápisu kolegy ↑ Jozka2: + ke sbírkám příkladů, co jsem odkazovala.
S tímto bohužel se jen zamotáš. Počítej pouze teoretické výtěžek dibenzylidenacetonu buď z trojčlenky:
x=0,05 mol dba a přes Mr (dba) přepočet na hmotnost
Nebo z trojčlenky:
y=0,05 mol dba a přes Mr (dba) přepočet na hmotnost.
Však a kde píši chybu?
Molární hmotnost dibenzylidenacetonu je přeci 239,29g/mol, a jeho látkové množství vypočítané z té trojčelky nebo i jinak, je 0,05 mol...
No a když znám látkové množství 0,05 mol, znám molekulovou hmotnost 239,29 g/mol, mohu vypočítat hmotnost, což je teoretický výtěžek => m = n*M = 0,05 mol * 239,29 g/mol = 11,965 g, není tomu tak?
↑ DTBChemie:
jen do toho už nekombinuj vodu, jak píšeš: z poměru té reakce 1:2 => 0,05:0,1 (dibenzylidenaceton:voda", z toho tvrzení nic nepočítáš.
Důležité, zda již rozumíš, jak jsi došel na látkové množství dibenzylidenacetonu (n=0,05 mol). Pokud ano, potom další výpočet (hmotnost) je již v pořádku, Mr dibenzylidenacetonu jsem nekontrolovala. Ohledně formalizovaného zápisu - viz kolega ↑ Jozka2:.
Všechno v pořádku? Děkuji.
Můžu ještě poprosit k tomu příkladu doplňkovou otázku? Mám to na zítra na dopoledne...
a) Pojmenujte produkt systematickým názvem. Je to správně? - 1,5-difenylpenta-1,4-dien-3-on ?
b) Rovnicemi popište jednotlivé stupně reakce - na netu jsem nic nenašel
c) Napište strukturu a mechanismus vzniku alespoň jednoho možného vedlejšího produktu...
Poradíte, prosím?
A děkuji
Přeji fajn den
↑ DTBChemie:
Zdravím, dopoledne již asi nestíháme?
a) mi vyšlo stejně (popř. může být doplněno upřesněním "trans-trans" orientace),
b) toto se mi zdá dost přehledné http://1chemistry.blogspot.cz/2011/11/objective-1.html (zkoušej popř. i jiné v AJ),
c) zkoušet uvažovat, že kondenzace nemusí proběhnou řízeným způsobem a bude ukončena jinak (spojením "dílů" určených ke kondenzaci se některým jiným "aktivním dílem") - např. tak https://socratic.org/questions/what-sid … zalacetone
viz materiály k aldolové kondenzaci. A také děkuji.
Zdravím v tématu.
Jéje, to jste se do toho zamotali :-)
Jednoduše: Podělím látková množství reaktantů stechiometrickými koeficienty z reakce, jak psal ↑ Jozka2:. Výtěžek počítám z toho reaktantu který má ten podíl nejmenší.
Často je to ta nejsložitější látka, protože je nejdražší.
↑ houbar:
také pozdrav a děkuji (i když nemám pocit, že bych se zamotala:-))
kolega houbar napsal(a):
Jednoduše: Podělím látková množství reaktantů stechiometrickými koeficienty
kolega autor tématu napsal(a):
Problém ale je, že nepoznám z reakce, co je pouze reaktant nebo zkrátka co s čím reaguje. Protože nevím, jestli Dibenzylidenaceton má látkové množství totožné s Benzaldehydem nebo totožné s acetonem. Co je v tomto případě jen přebytek a co je reaktant či jak to nazvat?
a
kolega autor tématu napsal(a):
Já reakci napsanou mám, vyčíslená je - tedy neobsahuje žádné koeficienty.
Kolega autor tématu zkratka je dosti odvážný se vydat na plavbu širým mořím, aniž by nejdřív překonal nějaký ten vesnický rybník. Navíc má pocit, že pokud se loď přejmenuje, tak popluje lépe. Což je možné a odvážným štěstí přeje, tedy věřím, že kolega, pokud nenajde Indii, tak alespoň objeví nějakou tu Ameriku. Akorát by nebylo marné, aby dohlašoval, zda někam doplul.
"Я за то, чтоб в синем море не тонули корабли"
Dalo by se jedoduše říci, že čeho je méně, tedy co má menší látkové množství, to bude použito pro výpočet teoretického výtěžku? Dnes jsme to tak nějak zhruba opakovali a bylo to tak řečeno, že co je v menším množství, bude započteno do výpočtu!
Samozrejme, predstav si, ze mas 2 jednorazove litrove pohare a 3 litre vody, kolko plnych poharov mozes vyrobit?
Viem, divna analogia, prve co mi napadlo, ale funguje to :D Vzdy sa pouziva nizsie latkove mnozstvo pre teoreticky vytazok.