↑ vlado_bb: všechna x jsou znaménka pro x, ne pro násobení, opisovala jsem to z procvičovací učebnice z Nového Zélandu. Dle jejich výsledků je a=3 a b=15, dle mého názoru to není pravda a jak píšete, hodnota a a b je libovolná. Ještě jsem se k hodnotě a=3 a b=15 nedostala. Já jsem se dostala k nejbližšímu výsledku 
Nedaří se mi to zapsat v editoru - ale takhle je to snad srozumitelnější ax(2x-5)=6x²-bx
↑ Qotr:V takom pripade je ocividne nula riesenim rovnice bez ohladu na
.Ak predpokladame, ze
, tak rovnicu mozeme zapisat v tvare
co je to iste ako
alebo tiez
No a zasa - za
mozeme dosadit lubovolne cisla. Inak, uz tusim, ako znie otazka, pozri sa lepsie na text ulohy.
↑ vlado_bb: Zadání otázky je Find the values of
and
. V překladu nalezni hodnotu
a 
↑ vlado_bb: Ani ne, ještě víc jsem se do toho zamotala. Jsem už nějaký ten pátek ze školy a mladej tomu vůbec nerozumí.
↑ misaH: Jasně, už mi to došlo takže je potřeba se dostat k této poslední úpravě
a pak dosadit za a 3, aby výsledek vyšel 0 a podle té pak dopočítat b na pravé straně. Docela těžký příklad pro třináctileté, řekla bych. Díky
Mladej (můj slang z Hradecka) umí pouze anglicky ;) a nezvládá ani základní algebru, jelikož na ní chyběl, spíš to víc vrtalo hlavou mě
Qotr napsal(a):
nezvládá ani základní algebru
V takom pripade je ale riesenie podobnych uloh uplne zbytocne. Dokonca by som povedal, ze skodlive, lebo podporuje nespravny obraz matematiky ako akejsi zahadnej magie so symbolmi. Stale ale trvam na tom, ze na to, aby clovek zistil, kedy ma rovnica
nekonecne vela rieseni, nie su potrebne ziadne znalosti z algebry. Staci iba myslenie. Nie matematicke myslenie. Iba myslenie.
↑ vlado_bb: Však tenhle příklad spíš dal zabrat mě, s ním jsem začala probírat a procvičovat základy. Přemýšlím nad tím už dva dny a tohle mě opravdu nenapadlo. Každý vidíme věci trochu jinak. Ale díky, aspoň budu moct v klidu spát :D