Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2016 18:31

flagman
Reputace:   

Výpočet koncentrace z pH

Ahoj,
ve škole jsme dostali zadání na výpočet koncentrace kyseliny z pH=4,2 o molární hmotnosti 118,09 g/mol a pKa o hodnotě 5,2.
Mohli byste mi prosím pomoci? Zkoušel jsem to počítat přes ph= -log(cH+), jenže mi to sice vyšlo 0,0000623, ale nevím, co to vůbec vyšlo, zda to mám dobře nebo ne.

Děkuji za pomoc. :-)

#2 06. 11. 2016 18:52

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Re: Výpočet koncentrace z pH

↑ flagman:
Zdravím,
vztah $\mathrm{pH=-log} c_{H^+}$ platí jen pro silné kyseliny. Pokud vám v úloze zadali pKa, pak se pravděpodobně jedná o kyselinu slabou, pro kterou se musí výsledek počítat z rovnováhy:
$\mathrm{HA \leftrightarrow H^+ + A^- }$
pro kterou je definovaná Ka jako
$K_a =\frac{c_{H^+} \cdot c_{A^-}}{c_{HA}}$
Po pár úpravách a zanedbáních (nejkřiklavější, že $c_{H^+} = c_{A^-}$) dostaneme tento známý vztah:
$pKa = \frac12 \left(pH-\log c_{H^+}\right)$
Pokotýkám, že $pK_a = -\log K_a$

Stačí takto?

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#3 06. 11. 2016 19:36 — Editoval flagman (06. 11. 2016 20:07)

flagman
Reputace:   

↑ houbar:
Tak to jsem trochu nepochopil. Omlouvám se, ale mohl byste mi to trochu více osvětlit? Jsem asi tupý.
Děkuji. :-)

Pokud to chápu dobře, tak stačí vyjádřit ten logaritmus ze vzorce? Nebo je to úplně jinak?
Jestliže tomu tak je, tak mi vyšlo 0,3222. Je to správně?

#4 07. 11. 2016 09:53

Jozka2
Reputace:   13 

↑ flagman:
Běžně se používá pro výpočet pH slabých kyselin vztah
pH = 0,5*(pKa - log(ca)) kde ca je koncentrace slabé kyseliny. Z něj dostaneš
log(ca) = pKa - 2pH => ca = 10^(pKa-2*pH)

Je rozdíl ve výpočtech pro silné (pKa < 2), středně silné (2<pKa<4) a slabé (pKa>4) kyseliny. Zatím, co u silných kyselin je možné zanedbat podíl nedisociované kyseliny, a při přibližném výpočtu i vliv aktivit, zejména u nepříliš koncentrovaných roztoků, u slabých kyselin je možné zanedbat rozdíl mezi analytickou koncentrací a aktuální koncentrací kyseliny vlivem disociace. Platí to o nepříliš zředěných roztoků, protože stupeň disociace se zředěním a růstem pH může výrazně růst. U středně silných kyselin je nutné použít vztah pro disociační konstantu, při čemž uvažujeme i úbytek koncentrace kyseliny disociací. Současně u čistých roztoků jednosytných kyselin můžeme uplatnit vztah c(H+) = c(A-) a pak dostaneme
Ka = c(H+)^2/(ca - c(H+))
Tento vztah je poměrně univerzální, takže jej můžeme použít i pro slabé kyseliny pro výpočet Ka nebo ca (analytické koncentrace) kyseliny.
Ve tvém případě přibližný vztah, který uvádím nahoře vede k výsledku
ca = 10^(5,2 - 8,4) = 10^-3,2 = 6,3*10^-4mol/dm3
Přesnější vztah  ca = c(H+)^2/Ka + c(H+) kde Ka = 6,31*10^-6 a c(H+) = 6,31*10^-5
ca = (6,31*10^-5)^2/6,31*10^-6 + 6,31*10^-5 = 6,94*10^-4 mol/dm3

OK?

Zápatí