Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2016 14:19

Filoman
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Relace

Ahoj, potřeboval bych pomoct s následujícím příkladem. Vůbec nevím, jak na to. Předem děkuji. :)
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/38335_obrazek.png

#2 06. 11. 2016 14:47

misaH

Re: Relace

↑ Filoman:

A čo vieš z toho grafu vyčítať?

#3 06. 11. 2016 15:41

Filoman
Zelenáč
Reputace:   

↑ misaH:
Podle šipek poznám, že je relace reflexivní, není symetrická, je antisymetrická a je tranzitivní. Na první otázku bych odpověděl třeba R={[b,d], [b,b] ,[b,c], [a,b], [e,b]} (všechny binární relace, kde je vrchol B). Lineární uspořádání znamená, že je to pod sebou, ne? Tak bych řekl 6. A na tu ekvivalenci bych odpověděl ne, protože relace není symetrická. Myslím to dobře? Ze školy jsem nepochopil naprosto nic a učil jsem se to všechno sám podle skript a internetu, ale té matematické mluvě moc nerozumím, proto si v tom nejsem vůbec jistý.

#4 06. 11. 2016 18:22

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ Filoman:

1) Proč nevzít jen R={[b,d]}? (Tím neříkám, že tvůj příklad je špatně.)

2) Relace uspořádání je reflexivní, antisymetrická a tranzitivní. Lineární uspořádání pak znamená, že každé dva prvky jsou srovnatelné (jinak řečeno, pro všechna $u,v\in W\subseteq V$ platí $u\le v$ nebo $v\le u$). Asi bych si to rozdělil, podle počtu prvků, které chci uspořádat. Tj. vzal bych si jedno-, dvou-, ..., pětivrcholové podgrafy a podíval se, jestli tvoří lineární uspořádání. To dá trošku práce, ale není to nic extra náročného.

3) Je relace S={[a,a]} relací ekvivalence? :)

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#5 06. 11. 2016 20:48

Filoman
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc za odpovědi.

1) OK, proč to dělat složitější. :)

2) Trošku mě mate ta definice lineárního uspořádání, ty prvky teda musí být srovnatelné, tj. musí být v grafu pod sebou? Nebo můžou být i vedle sebe, když jsou spojené šipkou (takže se vlastně podle té definice rovnají - např [e,b])? A co relace se dvěma stejnými prvky (např. [a,a])?
K tomu řešení: pokud bych to bral tak, že ty, co jsou vedle sebe nebo jsou stejné, jsou lineární uspořádání, vyjde mi, že mohu nalézt lineární uspořádání tvořené asi z patnácti jednotlivých relací - [a,a],...,[e,e]+[a,b],[a,c],[b,c],[b,d],[c,d],....[e,a],[e,b]. Těch dvojprvkových teda bude 15 nad dvěma, tříprvkových 15 nad třema atd.?

3) Je ta relace tranzitivní? Nějak mi ty pojmy pořád nedávají smysl. A jak tuto konkrétní pak prosím rozdělit na třídy? To by existovala jen jedna třída stejných prvků?

#6 07. 11. 2016 14:04

Filoman
Zelenáč
Reputace:   

Prosím odpověděl by mně někdo? Potřebuji to do zítřka odevzdat..

#7 07. 11. 2016 15:22

byk7
InQuisitor

Ad 3) Relace S je tranzitivní, jestliže platí $[x,y],[y,z]\in S\Rightarrow [x,z]\in S$. Vágně řečeno, vede-li šipka od x k y a od y k z, pak vede i šipka od x k z. V případě R={[a,a]} máme a=x=y=z a implikace je $[a,a],[a,a]\in R\Rightarrow [a,a]\in R$ platí, tedy R je tranzitivní. Zkus si sám rozmyslet, jestli jsou relace (i) {[a,a],[a,b]}, (ii) {[a,a],[b,b]}, (iii) {[a,a],[a,b],[b,b]}, (iv) {} (prázdná relace), tranzitivní.

Ad 2) Za prvé, relace {[a,a]} obsahuje jeden prvek. Šipka od a k b znamená, že prvek [a,b] patří do relace, pokud je touto relací uspořádání, pak to znamená, že $a\le b$. To, že je něco pod sebou, sem teď nepleť, zřejmě si to pleteš s hasseovými diagramy.

byk7 napsal(a):

Lineární uspořádání pak znamená, že každé dva prvky jsou srovnatelné

Tedy, uvažme třeba množinu {a,b,c}, pak {[a,a],[a,b],[a,c],[b,b],[c,c]} je relací uspořádání, ale není lineární (neumím srovnat prvky b a c). Naopak {[a,a],[a,b],[a,c],[b,b],[b,c],[c,c]} už lineárním uspořádáním je.

A k tvému řešení -- to je úplně blbě. Ty srovnáváš prvky množiny $\vec E\subset V\times V$, ale máš srovnávat prvky množiny $V$. Jinak řečeno, pokud např. $[e,b]\in R$ (kde $R$ je nějaké uspořádání), pak $e\le b$.

Řekněme, že chceme "uspořádat jeden prvek". Dostaneme tak relace {[a,a]}, {[b,b]}, ..., {[e,e]}. Jsou tyto relace reflexivní, antisymetrické a tranzitivní? Jedná se o uspořádání? Jedná se o lineární uspořádání?

Teď budeme chtít lineární uspořádání na dvou prvcích. Dostáváme tak relace tvaru {[x,x],[x,y],[y,y]}, kde $x,y\in V,[x,y]\in\vec E$.

Chceme (lineárně) uspořádat tři prvky. To už přenechám tobě, jen zmíním, že trojúhelník abc (mám tím na mysli relaci {[a,a],[a,b],[a,c],[b,b],[b,c],[c,c]}) je lineárním uspořádáním, ale trojúhelník acd ne.

Nakonec probrat uspořádání čtyř a pěti prvků.

#8 07. 11. 2016 16:23

Filoman
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc za odpověď. Přesně jsi vystihl vše, co jsem dělal špatně.

Jednotlivé relace {[a,a]}, {[b,b]}, ..., {[e,e]} jsou tedy lineární uspořádání - splňují R,A,T a jsme je schopni porovnat. Chápu to dobře?

Prosím ještě proč není relace na trojúhelníku acd  ({[a,a],[c,c],[d,d],[a,c],[c,d],[d,a]}) lineární uspořádání? Odlišuje se to vlastně jen tím přehozením pořadí [d,a], to přece ale neznamená, že jsou prvky neporovnatelné, ne?

#9 07. 11. 2016 16:36

byk7
InQuisitor

Filoman napsal(a):

Chápu to dobře?

Jo.

ad acd -- např. to není tranzitivní (neobsahuje to [a,d]). Abych to trošku zobecnil, antisymetrie ti v uspořádání zabraňuje vzniku cyklů. Pokud je např. $a\le b,b\le c,c\le a$, tak z tranzitivity máme $a\le b\le c\le a$ a z antisymetrie pak dostaneme $a=b=c$. Tj. pokud relace obsahuje orientovaný cyklus, nejedná se o uspořádání.

Zápatí