Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
DObrý den,
nevím si rady moc s vyjádřením daných prvků pomocí látkového množství, natož se stavovou rovnici následovně:
Vypočítejte jaký objem kyslíku se uvolní za normálních podmínek, tj. 0°C a tlaku 101,325 kPa, spotřebuje-li se 20 g 2 %-ního roztoku manganistanu draselného. Reakce probíhá dle rovnice:
3 H2O2 + 2KMnO4 + 3 H2SO4 -> K2SO4 + 2MnSO4 + 5O2 + 8H2O
↑ DTBChemie:
V té rovnici je drobná chybička - má být
5H2O2 + 2KMnO4 + 3H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 + 8H2O; ve tvé rovnici nesedí vodíky a kyslíky.
Za předpokladu, že hustota 2% KMnO4 je 1g/cm3 je m(KMnO4) = 0,02*20 = 0,4g.
M(KMnO4) = 158,0339g/mol; n(KMnO4) = 0,4/158,0339 = 0,00253mol
n(KMnO4)/2 = n(O2)/5 => n(O2) = 2,5*n(KMnO4) = 0,00633 mol O2
Vm(273,15K;101325Pa) = 22,41dm3/mol; V(O2) = 0,00633*22,41 = 0,142dm3
OK?
o.k. :)
Taky jsem na to pak došel, ale s touto slovní úlohou si nevím vůbec rady:
Není tam skoro nic zadaného ani nevím, jak se k tomu rozumně dopočítat, zkoušel jsem všechno.
3Cu + 8HNO3 -> 3Cu(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O
2) Při rozpouštění mědi ve zředěné kyselině dusičné vzniká oxid dusnatý dle rovnice. Vypočítejte hmotnost mědi a objem 3M kyseliny dusičné potřebný k přípravě 10 l oxidu dusnatého při 25°C a tlaku 50kPa.
znám nebo mohu si odvodit z tohoto:
M(Cu) = 36,546 g/mol; m = ?
M(HNO3) = 63,01 g/mol; V = ?; c = 3 mol/l
V(NO) = 10 litrů
Zkoušel jsem počítat všechno možné, vycházely nesmysly
Zdravím,
↑ DTBChemie: takovým systémem, jak pozoruji ve Tvých tématech, budeš svádět boj s každou úlohou, ale nevznikne z toho systém. Pokud jsi se na SŠ chemii nevěnoval, ale teď na UTB je nutná, bude se hodit nejdřív projít SŠ látku, zejména základní pojmy a výpočty.
Na výpočty se hodí ze starších knih sbírka příkladů Šípka nebo sbírka příkladu Mareček, Honza, z online - Úlohy VŠCHT. Projdi si pojmy a strukturu řešení a až potom se pokus svou úlohu seřadit v obdobném sledu. Hodně to pomůže i pro přípravu laboratorních protokolů.
Úlohy, prosím, dávej, po jedné do tématu viz pravidla. Děkuji.
Jaké laboratoře a protokoly? My se bavili o nějakých protokolech? Jinak na střední škole jsme měli chemii méně a věnoval jsem se jí poměrně dosti. Se základy problémy nemám, ale složitější příklady již nevypočítám.
Ostatní stavové rovnice mi problémy nedělaly, respektive tu, co jsme tu vyřešili s tou chybkou 5 před H2O2.
Spíš mi dělá problémy ta stavová rovnice, kterou jsem popsal naposledy, zde mi totiž dělá problém se nějak dopočítat ať se snažím přes všemožné vzorečky.
Ano, příště už vytvořím nové téma zvlášť pro každou otázku, ale jelikož stavová rovnice souvisí s tímto tématem, výjimečně tedy ještě vložím dotaz tady, příště už jako téma další:
Při rozpouštění mědi ve zředěné kyselině dusičné vzniká oxid dusnatý dle rovnice. Vypočítejte hmotnost mědi a objem 3M kyseliny dusičné potřebny k přípravě 10 l oxidu dusnatého při 25°C a tlaku 50 kPa.
3 Cu + 8 HNO3 -> 3 Cu(NO3)2 + 2NO + 4 H2O
Začal jsem nejprve tím, že jsem si napsal molární hmotnosti daných potřebných prvků či sloučenin. S tím, že jsem se snažil dopočítat jakoukoliv proměnnou, ať objem HNO3, či hmotnost Cu.
napsal jsem si rovnici n(Cu)/3 = n(HNO3)/8
Dále jsem si chtěl vypočítat alespoň objem HNO3, protože s Cu prvotně neudělám nic, když znám jen molární hmotnost. Tak jsem si vyhledal hustotu HNO3, která je 1,51 g/cm3 a ze vzorečku, který mě jediný napadnul jako to, že se mohu k nějakému výpočtu dopátrat, bylo c = m/M.V = neznám ani V ani m, jenže mě napadlo, že si mohu hmotnost zvlotit takovou, aby vznikla 3 mol/l kyselina - mohu tak? Nebo si zvolit nemohu?
Další možné vzorečky a výpočty, je jich desítky, ani jeden mi nedovolí dopočítat jakoukoliv proměnnou či neznámou veličinu. Přijde mi to docela jako komplikovaná úloha.
Jaké laboratoře a protokoly? My se bavili o nějakých protokolech?
:-) tady jsme se bavili o teoretickém výtěžku, a píšeš, že "máš smíchat..."
Další možné vzorečky a výpočty, je jich desítky,
zatím se pokusíme vystačit s trojčlenkou a zkusíme spolu vyřešit trochu pozměněné zadání:
Při rozpouštění mědi ve zředěné kyselině dusičné vzniká oxid dusnatý dle rovnice (3 Cu + 8 HNO3 -> 3 Cu(NO3)2 + 2NO + 4 H2O). Vypočítejte hmotnost mědi potřebné pro zhotovení 1,7 mol oxidu dusnatého.
Pokračuj, prosím.
↑ Jozka2:
akorát to nechápu, mě to vychází V = (0,006325 mol * 8,314 Pa.M3.mol.K * 273,15 K) / 101 325 Pa = 0,001417 m3, což je logicky 1,47 litrů, ale jak píšete vy, máte vyjít 0,142 litrů.
Což nechápu, i na netu mi výsledek 0,001417 m3 převede na 1,417 litrů, protože 1 m3 = 1 litr
↑ DTBChemie:
Aha už vím, já tam zapomněl jednu nulu u látkového množství. (0,006325 mol)