Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Mohl bych prosím dotaz ohledně vyčíslování chemických reakcí?
Jde o to, že mi není jasné, jak to je s těmi koeficienty u prvků...
Na internetu bych to vyhledal, ale nevím, pod jakým termínem hledat.
Jde o to, že když máme nějakou chemickou rovnici a má reagovat jen určitý prvek, třeba Jód, kyslík, vodík, síra, chlor atd...
Jak poznám, kdy daný prvek bude obsahovat 2 jakoby molukulu, a kdy ne?
Například z příkladů co jsme dostali materiály jsem pochopil, že X2 se může vyskytovat např. O2, I2, Cl2 ...
A co se vyskytovat s dvojkou nemůže, je třeba Síra (S), další Pb a k dalším jsem zatím nedošel.
Jak zjistím, kdy bude prvek jako molekula a kdy nebude? Náboj mají vždy 0, ale horší to je s tím, kdy bude např. O2, I2 a kdy bude jen S atd... třeba by mě napadlo napsat S2 a nevím důvod, proč by to býti nemohlo
Nějaká pomůcka? Jak to je s ostatními všemi prvky?
Děkuji moc
To se nauč zpaměti, není toho zas tolik moc. Všechny vzácné plyny , kovy, polokovy se píší jakoby jeden atom a pak i C,S,P (červrný fosfor). Stabilní dvojatomové molekuly jsouí H2, N2, O2, F2 až I2. Pak jsou další třba O3 -ozon, P4 - bílý fosfor atd.
(pozn S může být třeba v e formě S8, ale tyto drobnosti se u rovnic neřeší, napíše se S)
↑ heterocyklista:
Děkuji
Takže z dvojatomových molekul jsou pouze H2, N2, O2, F2 a I2 ? Nic víc? :)
DTBChemie napsal(a):
↑ heterocyklista:
Děkuji
Takže z dvojatomových molekul jsou pouze H2, N2, O2, F2 a I2 ? Nic víc? :)
nepsal jsem F2 a I2, ale F2 až I2
Stránky: 1