Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2016 15:26 — Editoval Gibron (08. 11. 2016 15:28)

Gibron
Zelenáč
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Reputace:   

Inverzní matice součtu

Dobrý den, mám problém s odvozením následujícího vzorečku, nevysvětlil by mi to někdo?

$[A+bb']^{-1}=A^{-1}-\frac{1}{1+b'A^{-1}b}A^{-1}bb'A^{-1}$
(A je matice (nxn), b je vektor (nx1) a apostrof značí transpozici)
Odvozuji ho takto:
$[A+bb']^{-1}=A^{-1}+X$
$I=A^{-1}(A+bb')+X(A+bb')$
$I=I+A^{-1}bb'+X(A+bb')$
$-A^{-1}bb'(A+bb')^{-1}=X$
Nyní dosadím znovu za $(A+bb')^{-1}=A^{-1}+X$
$-A^{-1}bb'(A^{-1}+X)=X$
$-A^{-1}bb'A^{-1}=(A^{-1}bb'+I)X$
$-A^{-1}bb'A^{-1}=(A^{-1}bb'+I)X$
$-\frac{1}{(A^{-1}bb'+I)}A^{-1}bb'A^{-1}=X$
Tedy všechno sedí, až na jmenovatel, kde mě vychází matice, ale ve vzorečku, který jsem našel je skalár.
Vysvětlil by mi někdo prosím, jak se z těch mých matic dospěje k tvaru, kde je ve jmenovateli skalár?

To byl můj první problém.
Druhý problém je, že ve skutečnosti $bb'$ není součin dvou vektorů, ale součin dvou matic (řekněme $X^{T}X$, tedy matice rozměru (nxm)(mxn)). Můj dotaz je, zda-li v tu chvíli, kdy už nemám vektory vzoreček neplatí právě tak, jak jsem ho odvozoval já, tedy:

$[A+X^{T}X]^{-1}=A^{-1}-\frac{1}{(A^{-1}X^{T}X+I)}A^{-1}X^{T}XA^{-1}$

Díky moc za odpověď.

#2 09. 11. 2016 15:11

Brano
Reputace:   232 

Re: Inverzní matice součtu

V tomto pripade by som povedal, ze je rozdiel taky vzorec odvodit a dokazat.

dokaz urobis lahko: oznacme si cislo $c=b'A^{-1}b$ - treba si uvedomit, ze dany vzorec ma vyznam iba ak je $A$ regularna (t.j. ma inverznu) a $c\not=-1$. Pocitajme
$\left[A^{-1}-\frac{A^{-1}bb'A^{-1}}{1+c}\right][A+bb']=I+A^{-1}bb'-\frac{1}{1+c}[A^{-1}bb'+A^{-1}b\underbrace{b'A^{-1}b}_{=c}b']=$
$=I+A^{-1}bb'-\frac{1}{1+c}A^{-1}bb'(1+c)=I$
ked ich vynasobime v opacnom poradi, tak podobne dostaneme tiez $I$ - a teda sa naozaj jedna o prislusnu inverznu maticu.

ako na taky vzorcek prist? da sa uvahou odvodit pre nejake specialne matice a potom uz staci iba predchadzajuci dokaz na zovseobecnenie. Tu je jedna moznost odvodenia co mi napadla:
$[A+bb']^{-1}=[A(I+A^{-1}bb')]^{-1}=(I+\underbrace{A^{-1}bb'}_{:=X})^{-1}A^{-1}=(I-X+X^2-X^3+...)A^{-1}=$
$=(I-A^{-1}bb'+A^{-1}b\underbrace{b'A^{-1}b}_{=c}b'-A^{-1}b\underbrace{b'A^{-1}bb'A^{-1}b}_{=c^2}b'+...)A^{-1}=$
$=[I-A^{-1}bb'(1-c+c^2-...)]A^{-1}=\left(I-A^{-1}bb'\frac{1}{1+c}\right)A^{-1}=A^{-1}-\frac{A^{-1}bb'A^{-1}}{1+c}$
(odvodenie je platne pre $||X||<1$ a $|c|<1$)

#3 20. 11. 2016 01:30

Gibron
Zelenáč
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Reputace:   

Re: Inverzní matice součtu

Díky moc :)

Zápatí