Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2016 22:38

Ivo26
Zelenáč
Reputace:   

Zjištění středu výsledného obdélníků

Dobrý den, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem, strávil jsem nad ním už spoustu a spoustu času a výsledek bohužel zatím žádný... Úloha spočívá v tom, že mám zadaných 13 čtverců o různé délce, ze kterých mám sestavit obdélník tak, aby se žádný ze čtverců nepřekrýval a poté stanovit střed takto vzniklého obdélníku. Tato úloha má dvě možné řešení, přičemž mě zajímá pouze to řešení, kde se čtverec č. 6 nenachází v žádném z rohu obdélníku. A teď už k samotné úloze a rozměrům daných čtverců: 1. čtverec - 8,4 cm, 2. čtverec - 7,8 cm, 3. čtverec - 7,2 cm, 4. čtverec - 6,6 cm, 5. čtverec - 6,2 cm, 6. čtverec - 4,8 cm, 7. čtverec - 4 cm, 8. čtverec - 3,8 cm, 9. čtverec - 2,8 cm, 10. čtverec - 2,2 cm, 11. čtverec - 1,8 cm, 12. čtverec - 1 cm, 13. čtverec - 0,6 cm.

Předem vám moc děkuji za případné rady a pomoc k tomuto příkladu, vrtá mi hlavou už nějaký ten den a potřeboval bych ho vyřešit.

Lukáš

• (téma jako vyřešené označil(a) Ivo26)

#2 09. 11. 2016 22:41

Ivo26
Zelenáč
Reputace:   

Re: Zjištění středu výsledného obdélníků

Snažil jsem se nejprve postupovat tak, že jsem si čtverce narýsoval a vystříhal a poté různě přemisťoval, bohužel k výsledku jsem nedospěl. Zkusil jsem si tedy čtverce vytvořit v excelu a zkusit si s nimi trochu pohrát tam, bohužel opět bez výsledku.. Prosím nějakou hodnou duši, zbavte mě téhle noční můry :D

#3 10. 11. 2016 10:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

snad ještě upřesní, jak úloha (problém) vznikl. Může nějakým způsobem pomocí "problém" dělení čtverce nebo také pro obdélníky nebo Odkaz? Obdobný problém snad již na fóru byl.

Na úvod bych uvažovala, že součet obsahů všech čtverců musí odpovídat obsahu obdélníku (což dává prostor pro volbu délek stran obdélníku + podmínka, že do strany obdélníku musí vejít čtverec největší délky (tedy o straně 8,4 cm), což dává minimální stranu obdélníku, se kterou můžeš začít pracovat (očekávám však, že do této strany musí vejít alespoň další 2 strany).

Zatím, prosím, upřesní zdroj úlohy, děkuji.

#4 10. 11. 2016 13:25

Honzc
Reputace:   248 

#5 10. 11. 2016 14:58

Ivo26
Zelenáč
Reputace:   

To je přesně ono! Mnohokrát Ti děkuji dobrý muži, moc jsi mi pomohl, spadl mi kámen ze srdce :)

Zápatí