Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
zdravím opět a prosím o radu i tentokrát.-
CHci se zeptat, jaký bude výsledek, jelikož se nemohu dopátrat nejasnostem?
Roztok kyseliny sírové o hmotnostním složení 56 % (hustota 1,4588 g/cm3) se zneutralizoval 150 g roztoku hydroxidu draselného o hmotnostním složení 10 %. Vypočítejte hmotnost vzniklého síranu sodného a objem použitého roztoku kyseliny sírové?
H2SO4 + 2 KOH -> K2SO4 + 2 H2O
První nejasnost, proč se mě ptají na vzniklý síran sodný, když tam ani není? Nemysleli spíše síran draselný?
Navíc i když jsem počítal a vyhledal molekulovou hmotnost K2SO4 (síranu draselného), výsledek nevychází dle zadání...
vypočítal jsem si hmotnost KOH:
w = m/ms.
0,1 = m/150 g
m = 15 g čisté látky
n = m/M
n = 15/ vyhledaná molekulová hmotnost (56,105)
n = 0,267 mol
Dále pro výpočet vzniklého (nejspíš myšleno) K2SO4:
n(KOH) / 2 = n (K2SO4)
0,1337 mol = m/M
0,1337 mol = m/174,259 (vyhledal jsem na netu molekulovou hmotnost)
m = 23,26 g K2SO4 , což je nesmysl, protože zadání uvádí 142,04 g
Další pozdrav, nejspíš překlepy v zadání a ve výsledku (+ možná spojili různé úlohy k jinému výsledku). Typově je tato úloha s výsledkem (pro kontrolu) je tady, č. 5 - tu propočti pro procvičení typu úlohy. Na úlohu od vás raději upozorní vašeho vyučujícího.
↑ DTBChemie:
ano, zatím správně (čísla jsem nekontrolovala, ale postup v pořádku). Zatím se měj, jdu přejít Opavu a zkontrolovat, zda alespoň něco nasněžilo.
TO je škoda, ještě jsem potřeboval poradit jen poslední věc, a to, jak vypočítám tu kyselinu sírovou. Musím znát její molekulovou hmotnost, abych vypočítal hmotnost a z toho pomocí látkové koncentrace vypočítal hmotnost té 56 % ne?
toho pomocí látkové koncentrace vypočítal hmotnost té 56 % ne
koncentrace 56% jsou hmotnostní procenta (nebo w=0,56), není to látková koncentrace.
nejdřív vypočteš látkové množství H2SO4, co reagovalo, toto látkové množství (přes Mr) převedeš na hmotnost a nakonec to bude m=..., w=0,56 a hledáš m(směsí). Potom se podívám, až dojdu :-)
↑ jelena:
Jo, omlouvám se, myslel jsem hmotnostní koncetraci, nikoliv látkovou. Omlouvám se, jsem vystresovaný, píšu rychle a moc nestíhám, zítra píšu písemku a moc toho ještě neumím či zmatkuji a mám se učit ještě hybridizaci, porovnání elektronegativity prvků a zopakovat stavové rovnice a oxidačně redukční rovnice. Ty dvě by ještě šly, ale hybridizace a elektronegativitu prvků vůbec neumím a nerozumím tomu :/
No co se týče výpočtu, tak:
n(H2SO4) = n(KOH) / 2
m/M = 15/(56,105*2)
Zde jen doplňující otázka, vždy potřebuji mít zadanou molekulovou hmotnost, jinak se dál nepohnu, že? Protože v zadání nikdy zadaná není a vždy si ji dohledávám na netu, tak doufám, že v testu M bude zadáno, protože jinak nemám šanci vypočítat nikdy nic , ani hmotnost...
Pokračování:
m/98,079 (H2SO4) = 15/(56,105*2)
m/98,079 = 0,1337
m = 0,1337 * 98,079 = 13,113 g - a to jsem vypočítal hmotnost, ale 100% kyseliny sírové, že?
Nyní tedy přepočítám hmotnost na 56% kyselinu sírovou, pokud to říkám správně:
w = m/m směsi
0,56 = 13,113 / m směsi
m směsi = 13,113/0,56 = 23,42 g té 56% kyseliny sírové, že?
Nyní převedu na Objem (V) => V = m/hustota = 23,42 g / 1,4588 g/cm3 = 16,05 ml té 56% kyseliny ...
Je tomu tak?
Děkuji
↑ DTBChemie:
doplňující otázka: Mr se počítá použitím periodické tabulky, nebo můžete mít nějaké chemické tabulky (tuším, že i ve starších pro SŠ byla velká tabulka Mr různých "běžných" sloučenin). Jelikož v těchto úlohách je pořád stejná skladba reagujících sloučenin, tak po nějaké době NaOH, KOH, H2SO4, HCl a další, včetně produktů jejích reakcí, umíš nazpaměť.
Ale co je podstatnější - uvažuj, prosím, co opravdu pro výpočet potřebuješ a co používáš úplně zbytečně a stejný výpočet omíláš pořád dokola. Nejen, že to vyžaduje čas, ale jednoduchý výpopčet je zcela nepřehledný, opakovaným přepisováním a přepočtem vneseš chyby. Tedy tak rozvažuj, co je podstatné doplnit pro výpočet.
Pokud jsem nic nepřehlédla, tak postup je v pořádku, číselně odhadem také vypadá použitelně.