Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mohli byste mi, prosím, poradit nebo mě nevézt na správnou "cestu" výpočtu?
Kolik je třeba 0,4 M roztoku sodného hydroxidu na neutralizaci 400 ml roztoku 8% kyseliny sírové o hustotě 1,052 g/cm3 ?
H2SO4 + 2 NaOH -> Na2SO4 + 2 H2O
Děkuji
Já zatím vypočítal max. hmotnost, a to
m = objem * hustota
m = 400 * 1,052
m = 400,8 g
w = m /ms.
0,08 = m/420,8
m = 33,664 g. Dál netuším
Opraveno
Další pozdravy,
rovnici ještě překontroluj, je chybná oproti zadání a není vyčíslená (i kdybych považovala H2CO4 jen překlep). Ve výpočtu jsi zjistil hmotnost H2SO4, co vstoupila do reakce, převedeš na látkové množství a proti látkovému množství postavíš látkové množství reagujícího NaOH.
Ale nejdřív poopravuj reakci, prosím.
↑ DTBChemie:
děkuji za opravy. Toto stačí: n(H2SO4) = n(KOH) / 2, není nutné převádět na hmotnost, protože je dotaz na "Kolik je třeba 0,4 M roztoku sodného hydroxidu", tj. c=0,4 mol/dm^3
Tedy 0,08 = n(KOH)/2, odsud n(KOH)=... a přejdeš k závěrečnému výpočtu.
Akorát nechápu, k čemu tam tedy uvádějí koncentraci.
:-) abychom našli tu správnou lahvičku.
↑ DTBChemie:
ne, jak jsem chtěla napsat, že reagovalo 0,16 mol KOH, tak jsem to napsala :-) Závěrečný výpočet je určení objemu V 0,4M roztoku (c=0,4), když v něm má být n=0,16 mol KOH.
Rozuměno? Děkuji.
↑ DTBChemie:
to ovšem znamená, že převedeš 6,39 g KOH na látkové množství a zatím dle vzorce c=n/V počítáš objem. Ovšem zůstaň prosím u toho, že rovnou máš
n(H2SO4) = n(KOH) / 2
0,08 = n(KOH)/2, odsud n(KOH) a dosazuješ do vzorce c=n/V.
A je třeba kontrolovat sněhové vločky (i když podzim byl celkem ucházející, moc neslunečnělo). Zdravím.