Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc se slovní úlohou mám těchto obdob více, ale nemohu přijít na princip.
Děkuji za pomoc...
V hotelu se ubytovalo 20 hostů.
Česky jich mluvilo o 4 víc než anglicky.
Jedním nebo žádným jazykem 15 hostů.
Alespoň jedním 17 hostů.
Kolik hostů mluvilo Česky?
↑ xdobia09:
Dobrý den,
nejlépe se to řeší pomocí Venových diagramů.
V našem příkladu je:
a ... počet hostů, mluvících pouze česky
c ... počet hostů, mluvících pouze anglicky
b ... počet hostů, mluvících česky i anglicky
d ... počet hostů, nemluvících česky ani anglicky
viz. obrázek:
Sestavení rovnic:
Tyto rovnice vyřešte a odpovědí na otázku bude:
Děkuji za radu, vhodné řešení mě napadá pomocí matice. I když jsem mírně nesvůj protože tyto příklady mají být na úrovni maturity a ta matice nezahrnuje a tak napadá vás jiné možné řešení než pomocí matic odpovídající maturitnímu učivu?
↑ xdobia09:
Dobrý den,
právě jsem vám ho uvedl (Vennovy diagramy jsou součástí středoškolského učiva o množinách)
Postupné řešení dosazovací metou: z druhé rovnice dosaďte do zbývajících tří rovnic, atd. :)
Patrně nás jako jazyky zajímají pouze jazyk anglický a český, na ostatní se díváme, jako kdyby to jazyky nebyly -
viz podmínka "Jedním nebo žádným jazykem mluvilo 15 hostů". Tuto 15-ti prvkovou množinu označme M.
Z citované podmínky také plyne, že ostatní hosté, jichž je 20-15 = 5 , mluvili dvěma jazyky, tedy česky i anglicky.
Máme tedy jistých již 5 hostů (mimo množinu M), kteří mluvili česky (i anglicky). Odtud zároveň plyne, že podmínka
"Česky jich mluvilo o 4 víc než anglicky" platí i v množině M.
Zbývá analysovat situaci v množině M . Předpokládejme, že v ní x hostů mluvilo česky a y anglicky. Máme tedy
rovnici x = y + 4.
Počet hostů z M, kteří mluvili aspoň jedním jazykem, je 17 - 5 = 12 , toto číslo je zároveň rovno x + y .
Celkem tak máme soustavu x = y + 4 , x + y = 12 .
Až ji vyřešíme, nezapomeneme k výsledku x přičíst 5 (počet hostů hovořcích oběma jazyky).
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat nebo spíš jestli byste mi vysvětlili prosím, proč je rozdíl, když je v zadání:
Česky jich mluvilo o 4 víc než anglicky a zápis je a=c+4 (tzn. neberu, ze česky mluví i b), ale na otázku - kolik hostů mluvilo Česky odpovím jako a+b.
H
↑ Hanuna2:
pro b platí, že mluví stejný počet česky a anglicky tzn. že se to "vyruší"
No a+b znamená, že musíme započítat ty co mluví jen česky, ale i ty co mluví oběma jazyky(jedním z nich je čeština)