Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 11. 2016 16:37

janusz
Reputace:   

objem kuloveho vrchliku trojny integral

Zdravim,

potreboval bych pomoci s nasledujicim ukolem. Jde o vypocet objemu kuloveho vrchliku. Vim, ze na to existuje vzorecek, ale chtel bych to udelat pomoci trojneho integralu, nicmene se porad nemuzu dopocitat

Koule ma $r=10$ a vrchlik vysku $v=5$

chtel jsem to prevest na sfericke souradnice, takze dostanu
$x=r*\sin \vartheta \cos \varphi ;
y=r*\sin \vartheta \sin \varphi ;
z=r*\cos \vartheta $

$J=r^{2}$

jenze ted mam Problem se stanovenim mezi pro ten vrchlik. myslel jsem, ze to bude

$5\le r\le 10$
$\pi /6\le \vartheta \le \pi /2$
$0\le \varphi \le \pi $

ale nevychazi to...

pokud by byla moznost, take by me zajimal objem vrstvy pod timto vrchlikem tzn pro

$0\le r\le 5$;
$0\le \vartheta \le \pi /6$

Dekuji mnohokrat za radu.

H.

• (téma jako vyřešené označil(a) janusz)

#2 15. 11. 2016 18:14 — Editoval LukasM (15. 11. 2016 18:14)

LukasM
Reputace:   193 

Re: objem kuloveho vrchliku trojny integral

↑ janusz:
Pokud vrchlíkem myslíš kus koule odříznutý rovinou, pak trochu pochybuji o vhodnosti sférických souřadnic. Nikde tam není vymezena ta rovná část toho objektu. Jako vhodnější se mi jeví použití cylindrických souřadnic. Ale možná jsem jen nepochopil o čem je přesně řeč.

#3 15. 11. 2016 18:24

Eratosthenes
Reputace:   140 

ahoj ↑ janusz:,

myslím, že to zbytečně komplikuješ. Já bych to počítal jako objem rotačního tělesa jednoduchým integrálem:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/30660_vrchlik.png

Budoucnost patří aluminiu.

#4 15. 11. 2016 19:56

janusz
Reputace:   

↑ Eratosthenes:diky za radu, tento postup s integralem znam, jde mi hlavne o stanoveni mezi trojneho integralu, kdyz integruju jen cast te koule..

Prosim alespon o naznaceni..

Diky moc

#5 16. 11. 2016 08:55 — Editoval LukasM (16. 11. 2016 08:56)

LukasM

↑ janusz:
Dobře, tak pokud ten vrchlík budeme tvořit s osou ve směru $\vartheta=0$, tak je zřejmé, že úhel $\varphi\in [0;2\pi)$ (vrchlík má být v úhlu $\varphi$ symetrický). Úhel $\vartheta$ poběží zcela zřejmě od 0 do poloviny vrcholového úhlu vrchlíku (myslím úhlu, pod kterým je vrchlík vidět ze středu koule). Ten jistě nebude problém spočítat. Ovšem problém bude s radiální souřadnicí. Tam totiž ta spodní mez bude záviset na úhlu $\vartheta$ - pro každý úhel $\vartheta$ ji musíš nastavit tak, aby integrál začal počítat právě od té roviny "řezu", která je od středu pokaždé jinak daleko. Horní mez bude R. A taky máš špatně jakobián.

Výpočet v cylindrických souřadnicích bude dle mého jednodušší - tam to vlastně odpovídá tomu, co píše Eratosthenes. Oběma způsoby jsem to pro trénink zkusil spočítat a vyšlo mi to stejně, ale i tak nezaručuji, že jsem se někde nespletl.

#6 16. 11. 2016 16:01

janusz
Reputace:   

Dekuju za odpoved.

Jakobian jsem spatne opsal z papiru, omlouvam se.

Ok, chapu, ze
$\varphi \in \langle0;2*\pi \rangle$
$\vartheta \in \langle0;\frac{\pi }{3}\rangle$

muzete prosim jeste rozvest, jak je to s tim R?

predpokladal jsem, ze by melo byt v mezich $\langle5;10\rangle$, ale vy rikate, ze je treba to udelat v zavislosti na $\vartheta $ , coz z nakresu chapu, ale neni mi jasne, jak to vyjadrit, stale mi vychazi jen ten interval..

Dekuji mnohokrat za pomoc

#7 16. 11. 2016 16:56

LukasM

↑ janusz:
Tak si nakresli rez, podobne jako jsi to delal kdyz jsi pocital mez pro uhel theta. Akorat misto te mezni primky nakresli nejakou s mensim uhlem. Ten si nejak oznac a pak jen dopocitej jak daleko od stredu te koule je prusecik te primky s rovinou. To je spodni mez radialni souradnice pro tento uhel.

#8 16. 11. 2016 17:38

janusz
Reputace:   

Aha..takže jestli to chápu dobře, je treba stanovit minR a maxR pro každý úhel.

Vyšlo mi to$\frac{5}{\cos \vartheta }\le r\le 10$ A výsledek vypadá v pořádku..

Dekuju mockrát

Zápatí